Alvorlig syke Alkeo (8) får bli i Norge

Oslo byfogdembete har bestemt at 8-år gamle Alkeo Kastrioti og familien hans skal få bli i Norge inntil videre.

Alkeo Kastrioti

8-år gamle Alkeo Kastrioti får bli i Norge inntil videre.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Det betyr at familien får bli i Norge frem til det foreligger en dom fra tingretten, forteller advokaten til familien Kastrioti, Bjørn Erik Serkland til NRK.

Åtteåringen har en voksende svulst på hjernen. Utlendingsnemnda har bestemt at familien må dra hjem tilbake til Albania, til tross for at det er til guttens beste å få bli i Norge. Fristen var 16. august.

Bjørn Erik Serkland

Bjørn Erik Serkland er advokat for familien Kastrioti, og er glad for å ha fått medhold i første runde av saken.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Årsaken til at familien har fått medhold i sitt krav om utsettelse av utsendelsen, er en feil gjort i Utlendingsnemnda (UNE), sier Serkland.

– Byfogdembetet mener det er faktiske feil i UNE sitt vedtak. UNE mener det ikke er noe problem for Alkeo å få behandling for sin hjernesvulst i Albania, det er ikke byfogdembetet enige i.

Må stevne staten innen 16. august

Familien Kastrioti må nå gå til sak mot staten innen 16. august. Målet er å få erklært utsendelsesvedtaket fra UNE ugyldig, og dagens uttalelse fra byfogdembetet gjør at advokat Serkland har tro på å få til det.

– Det er ingen tvil om at dette øker mulighetene for å få medhold i tingretten, sier Serkland.

Han sier til NRK at han er veldig godt fornøyd med å få medhold i første runde av saken.

Dødssyke Alkeo (8) kan bli sendt ut av Norge

Dødssyke Alkeo (8) kan bli sendt ut av Norge.

– Staten kan anke

Serkland sier videre at staten kan anke kjennelsen fra byfogdembetet, og at det derfor er vanskelig å si når Alkeo sin sak blir endelig avgjort.

– Staten kan anke denne avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett. Ankefristen er en måned, og Alkeo får bli inntil en eventuell anke blir behandlet. Det kan ta flere måneder, sier Serkland.

Familien er glad

Familien er veldig glade for beskjeden som kom i ettermiddag, forteller familiens kontaktperson Hanne Kastet Sejdiu.

– Dette er en fantastisk nyhet. De hadde ikke forventet dette, men har nå god tro på at de skal få medhold til slutt, sier Sejdiu.

Hun forteller at familien er nervøse for hva som kommer til å skje, og at de venter i spenning på en endelig avgjørelse.

– Familien er selvsagt preget, men det står etter forholdene bra til med Alkeo, avslutter Sejdiu.

Leger på Rikshospitalet skal også uttale seg om Alkeo sin helsetilstand gjør det forsvarlig å sende han ut av landet. Denne uttalelsen er foreløpig ikke klar.