NRK Meny
Normal

Akutt stengning av akuttmottaket

Tinnordfører Steinar Bergsland er skuffet over at nedleggelsen skjer før avtalt tid.

Rjukan sykehus

Sykehuset Telemark vedtok å stenge akuttmottaket på Rjukan i dag.

Foto: Rune Guneriussen

Nå er akuttmottaket på Rjukan historie, for i dag har sykehusledelsen ved Sykehuset Telemark besluttet å stenge mottaket.

Situasjonen ved Rjukan sykehus har blitt vurdert fra dag til dag i en lengre periode, og i dag avgjorde ledelsen ved Sykehuset Telemark at det ikke lenger er forsvarlig å opprettholde akuttmottaket på Rjukan, heter det i en pressemelding.

Per Urdal, klinikksjef ved Sykehuset Telemark, sier til NRK at belastningen på de ansatte ble for stor:

– Nå som vi skal fase folk over i nye jobber, både på Notodden og andre steder, så er bemanningen nå så skranten, at vi ikke lenger klarer å innfri de lovnadene vi hadde om å holde alt i gang til 20. juni.

Sykehuset Telemark, bryter dermed med utviklingsplanen, og i samråd med hovedverneombudet og Arbeidstilsynet, mener ledelsen ved sykehuset at det ikke lenger er forsvarlig å drifte akuttmottaket.

Sender pasienter til Notodden

Akutt syke pasienter blir sendt til Notodden sykehus fra og med i dag.

– Det er kommunisert med Notodden sykehus, AMK, ambulansetjenesten, de kommunale legevaktene, berørte kommuner og Fylkeslegen, står det i pressemeldingen.

– Skulle hatt tiden frem til sommeren

Ordfører i Tinn, Steinar Bergsland, sier at kommunen helst skulle hatt den tiden som ble lovet i utviklingsplanen, altså 20. juni, for å forberede seg på å ta over legevakta.

– Vi er skuffa over at Sykehuset Telemark ikke klarer å holde seg til utviklingsplanen. Men når det kommer argumenter om at dette er belastende for de ansatte fra hovedverneombudet og Arbeidstilsynet som støtter nedleggelsen, så er det vanskelig å argumentere mot. Men det lå i utviklingsplanen at man skulle finne ressurser for å opprettholde akutten frem til sommeren, sier Bergsland.

Styrket andre tjenester

Akuttmottaket på Notodden sykehus ble forsterket i begynnelsen av mars, og ambulansetjenesten i Øvre Telemark er også styrket. Det er nå to døgnbemannede ambulanser på plass i Tinn, samt to ambulanser i Tokke og Vinje.

Akuttmottaket ved Rjukan sykehus har vært stengt i vinterferien og enkelte helger. Berørte parter er derfor godt kjent med de rutiner som nå blir innført permanent.

NRK kommer tilbake med mer.

 • Telen halverer antall papirutgaver

  Avisa Telen på Notodden kutter antall papirutgaver fra seks til tre per uke. Telen går dermed samme vei som flere andre lokalaviser. Omlegginga skjer fra 16. april, og redaktøren sier at det i stedet skal satses på digital journalistikk.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50
 • Éin tatt av skred

  Det var fire skiløparar som utløyste skredet ved Gaustatoppen. Éin av dei vart teken i skredet, men greidde seg ved å flyte oppå. Ingen andre skal ha blitt tekne av skredet og politiet avsluttar aksjonen.