Advokaten: – Familien gruer seg til rettssaken

Familien til avdøde John Gerhard Steen har det vanskelig og gruer seg til rettssaken som starter i morgen, tirsdag 3. februar.

John Gerhard Steen

John Gerhard Steen var en kjent skikkelse, spesielt i musikkmiljøet i Telemark. Han ble 71 år.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Steen ble drept i sitt eget hjem i Langesund 28. januar 2014. Den tidligere samboeren hans ble pågrepet kort tid etter at Steen ble funnet død.

Ønsker svar

Familiens bistandsadvokat Niels Christian Schelver Petersen sier til NRK at de etterlatte har det vanskelig.

– De gruer seg til å rippe opp i dette, og til å få hendelsen nært på igjen. Samtidig er de klare for å komme i gang, sier han.

Advokaten møtte familien i slutten av forrige uke. Han forberedte dem på hva som venter i retten.

Drap Langesund

John Gerhard Steen bodde i denne omsorgsboligen. Det var her han ble drept av sin tidligere kjæreste, en 44 år gammel kvinne.

Foto: Jonas Rydén

– De ser frem til å høre tiltaltes forklaring. De håper å få et bedre inntrykk av hva som skjedde den dagen, og de håper å få vite mer om hva som førte til denne voldsomme handlingen. De er forberedt på at det blir tøft, sier han.

Anmeldt for vold

Politiet har tidligere bekreftet at Steen anmeldte kvinnen for vold fire ganger.

Tre av sakene ble henlagt fordi politiet var i tvil om hun var tilregnelig. Den siste saken var fremdeles under etterforskning da han ble drept.

Bistandsadvokaten tror forhistorien blir viktig under rettssaken.

– Det er viktig å få frem at det har vært flere episoder mellom avdøde og tiltalte tidligere. Dette er med på å belyse saken, sier han.

44-åringen har vært innlagt på psykiatrisk avdeling siden hun ble arrestert. Kvinnen har innrømmet å ha drept Steen, men nekter straffskyld.

– Tror hun var psykotisk

Statsadvokaten har ikke ønsket å kommentere tiltalen, men i tiltalebeslutningen går det frem at statsadvokaten mener at kvinnen var i psykotisk tilstand da hun drepte Steen. Det vil dermed bli lagt ned påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern.

Familiens bistandsadvokat har foreløpig ikke kommentar til dette.

– Vi forholder oss til sakkyndighetsrapportene som foreligger. Psykiaterne skal forklare seg grundig i retten, og så får vi gjøre oss opp en mening etter dette, sier han.

NRK har gjort gjentatte forsøk på å få en kommentar fra forsvarsadvokat i saken, Jan Erik Granmo. Han har ikke svart på henvendelsene.

Rettssaken starter tirsdag, og det er satt av tre dager i Nedre Telemark tingrett.