NRK Meny
Normal

Advarsel: kraftig vind og høy vannstand

Natt til søndag fikk julegrana i Drøbak merke vinden, men verre skal det bli.

Sterk vind gjorde at det ble nødvendig å bytte ut julegrana i Drøbak. Foto: Trond Martin Norheim

Julegrana i Drøbak brakk natt til søndag. Nå varsler meteorologisk institutt mer vind. Foto: Trond Martin Norheim.

Om du skal ut på tur i kveld: vær forberedt på kraftig vind. Fra sent i kveld er det ventet liten storm utsatte steder i Rogaland. Også i Agder må folk forberede seg på kraftig vind og vindkast, advarer meteorologisk institutt som har sendt ut OBS-varsel.

– Det er jo et kraftig lavtrykk som sniker seg forbi rett på sørsiden av landet og vil gi opp mot liten storm sent i kveld og i natt, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

– Hold dere unna strandkanten

– Det er vestlige vinder, forklarer meteorologen. Også natt til i dag blåste det kraftig langs kysten på Østlandet. I Drøbak brakk julegrana som i ettermiddag skulle tennes. På kysten av Telemark våknet folk av den kraftige vinden natt til søndag, og det kan de komme til å gjøre i natt også: det er ventet liten til stiv kuling.

– Jomfruland hadde i natt en vind på 19 meter per sekund som er sterk kuling på det meste, forklarer statsmeteorologen.

Terje Alsvik Walløe

Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe advarer mot kraftig vind og høy vannstand.

Foto: Anne Liv Ekroll,NRK

– Er det trygt å gå ut i de mest utsatte områdene i kveld?

– Jeg vil kanskje ikke anbefale å gå helt ut mot kyststripen i Rogaland og sør i Agder i natt, sier meteorologen som ber folk holde seg på trygg avstand fra standkanten.

– Det er store bølger på vei i natt og i morgentimene i morgen, sier han.

Natten som kommer vil også fjellområdene merke en del vind.

– Rydd bort ting fra vannkanten

På fjellet skaper snøvær vanskelige kjøreforhold. Også for kysten av Østlandet er det sendt ut OBS-varsel.

Natt til mandag og mandag morgen er det i Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud ventet høy vannstand. Vannstanden er estimert til 40–90 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellen.

– Det er høyest sent i natt og tidlig i morgen tidlig. Det betyr at vannet stiger en del så folk som har oppbevart ting i vannkanten bør få det unna, sier han.

Hva er grunnen til den høye vannstanden?

– Det er kraftig vind i Nordsjøen som skyver vann inn i Skagerrak og det er derfor vannstanden stiger, avslutter statsmeteorologen som forklarer at den høye vannstanden henger sammen med den kraftige vinden.

Mandag morgen er det ventet av vinden skal minke.

 • Skal satse på jenter

  Telemark fotballkrets styrker fokuset på jentefotball og ansetter tidligere landslagsspiller Trine Rønning. Rønning skal utvikle jentefotballen i Telemark, og jobbe for å få opp rekrutteringen. – Dette blir spennende. Jeg gleder meg veldig, sier hun.

  Trine Rønning
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK
 • Åpner for grågås-jakt

  Grunneiere på Jomfruland har fått ekstraordinær fellingstillatelse på Grågås til og med 8 april. Grågåsa spiser opp vinterforet som ligger ute, og er også upopulær blant hytteeiere fordi den skitner til området.

  Grågås
  Foto: Åsmund Asphaug
 • Fartskontroll

  Politiet har hatt fartskontroll på fylkesveg 37 ved Mæl i Tinn i dag. 6 bilførere ble tatt for å kjøre for fort. Alle ble målt til over 80 km i 60-sonen melder politiet, den høyeste hastigheten var 84 kilometer i timen.

  Politi
  Foto: Eilif Aslaksen / NRK
 • Åpner FV651

  Klokken 10.00 i dag åpnes Fylkesveg 651 mellom Tuddal og Rjukan. Veien over fjellet mellom Tinn og Hjartdal er åpen i påska fra fredag 23. mars kl. 10 til tirsdag 3. april. Vegen vil være nattestengt alle dager. Etter påske dvs. 3. april stenger veien igjen, slik at den tørker opp før ordinær åpning.