Hopp til innhold

– Ikke bruk feriepengene på svart arbeid

Kemneren i Skien delte ut i dag ut is til forbipasserende. Han ville gjøre folk oppmerksomme på hvordan de bør bruke skattepengene, og advarer mot å benytte svart arbeid.

Reklamebøtte

Svart eller hvitt arbeid? Det får store konsekvenser for en kommuneøkonomi.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Jonas Resare

Jonas Resare, kemner i Skien, delte ut is og brosjyre til forbipasserende i dag.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Kemneren i Skien oppfordrer folk til å ha litt is i magen i disse skattekronetider. I dag delte han ut is til forbipasserende i forbindelse med den landsomfattende kampanjen mot svart arbeid. Kemmeren vil at folk skal tenke gjennom hva de bruker feriepengene på.

– Folk skal selv få bestemme hva de bruker pengene på. Men hvis de skal handle eller kjøpe tjenester, så må de passe på at det blir gjort riktig. På vår nye hjemmeside er det enkelt å sjekke om firmaet er i orden, sier Jonas Resare, kemner i Skien.

Vennetjenester

Par

Marion Thorsberg mener de unge må kunne bytte tjenester seg imellom.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Marion Thorsberg synes kemneren gjør en god jobb i dag. Men hun forteller også at hun har brukt svart arbeidskraft tidligere.

– Jeg har gjort det før, det vi kaller vennetjenester, sier Marion Thorsberg.

Hun ser at samfunnet taper penger på svart arbeid, men mener det må kunne finnes unntak.

– Hva er galt med å be en kompis om å fikse bilen din, istedenfor å sette bilen på verksted og betale 20 000 for det? Når man er ung, må man utnytte vennene sine, sier Thorsberg.

– Vanskelig å få trygd

Anne-Siri Moen

Anne-Siri Moen tror slike kampanjer får folk til å si ifra om svart arbeid.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Det var flere forbipasserende som syntes kampanjen til kemneren er et godt tiltak. Anne-Siri Moen var blant dem, og hun tror det er utbredt med svart arbeid i Norge. Hun ser også flere ulemper ved at folk arbeider svart.

– Dette er et veldig bra initiativ. De uføretrygdede som jobber svart, ødelegger for dem som trenger uføretrygd. For det blir veldig vanskelig å få uføretrygd, sier Anne-Siri Moen.

Moen mener at kemneren bør ta imot tips, ta de alvorlig og gjøre noe med det.

– Jeg oppfordrer flere til å tipse om svart arbeid, sier Moen.

Tar i mot is og brosjyrer

Publikum tar imot is og brosjyrer.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Kan bli ansvarlig for moms og skatt

Irene Bordier Haukedal

Distriktssekretær for LO Telemark, Irene Bordier Haukedal, vil at medlemmene ikke skal bli utkonkurrert av useriøse aktører.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Reglementet for å betale eller handle fra en håndverker har nylig blitt endret.

– Hvis du handler for over 10 000 kroner, spesielt fra en håndverker, må det betales via bank. Hvis det avsløres at håndverkeren har jobbet svart, så kan du som har betalt kontant, bli ansvarlig for å betale moms eller skatt. Det kan staten faktisk kreve, sier distriktssekretær for LO Telemark Irene Bordier Haukedal.

Skien taper millioner

Svart arbeid og svart økonomi er et økende samfunnsproblem i Norge. Og undersøkelser viser at 43 % av befolkningen mener det er helt greit å betale for svart arbeid, og at nesten 40 % har kjøpt inn svart arbeid eller vurderer det.

Internasjonalt antar man at svart økonomi utgjør mellom fire og ti prosent av BNP. I Norge vil et forsiktig anslag for den "svarte økonomien" utgjøre hele 100 milliarder kroner. Brutt ned til en kommune som Skien blir det tapte skatteinntekter på mellom 40 og 110 millioner kroner. Dette er kroner som kunne vært benyttet til flere omsorgstjenester, bedre skoler, og bedre (bomfrie?) veier i velferdsstaten Norge.

– Skattetapet til Skien er på et to- eller tresifret millionbeløp, sier kemneren.

Nasjonal kampanje

Kemneren deler ut is

Tone Munthe-Kaas tror de fleste er mot svart arbeid, men likevel bruker det når det kommer til stykket.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Kampanjen i Skien er et ledd i en nasjonal kampanje «handlehvitt.no», som er et samarbeid kalt "Samarbeid mot svart økonomi". Dette er en allianse av sentrale parter i arbeids- og næringslivet – KS, LO, NHO, Unio, YS og Skatteetaten – som i fellesskap ønsker å jobbe forebyggende i kampen mot svart økonomi.

Et av kampanjens viktigste budskap er at den svarte økonomien er konkurransevridende, og den gjør det vanskelig for seriøse aktører å overleve i markedet. I tillegg blir det vanskelig å sikre gode arbeidsforhold for de ansatte.

Plakat

Plakater må til.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark