Hopp til innhold

Partier advarer mot politisk spill

KRISTIANSAND (NRK): Flere partier advarer mot å la et partipolitisk spill prege KS-valget. I dag står ledervalget.

Mette Gundersen og Gunn Marit Helgesen

Mette Gundersen fra Arbeiderpartiet og Gunn Marit Helgesen fra Høyre er kandidater til ledervervet i KS.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Ledervalget blir utrolig spennende. En stemmes overvekt kan avgjøre, så det er tett og jevnt, sier Gry-Anette Rekanes Amundsen, tidligere fylkesleder av Frp i Telemark, og vara til hovedstyret i KS.

Mette Gundersen

Mette Gundersen fra Arbeiderpartiet er i dag 1. nestleder i KS, og Helgesen sin motkandidat til ledervervet.

Valget står mellom sittende KS-leder Gunn Marit Helgesen fra Høyre, og Mette Gundersen fra Arbeiderpartiet, som i dag er 1. nestleder.

Sammen med kommune- og fylkestingspolitikere fra hele landet er hun med på KS sitt Landsting i Kristiansand denne uka.

Og hun får støtte av flere politikere, når hun advarer mot at valget av KS-leder blir preget av partipolitisk spill.

Gry Rekanes Amundsen

Gry-Anette Rekanes Amundsen fra Frp i Telemark sier valget blir spennende, og at en av kandidatene vinner med bare en stemme.

Foto: Tom Ole Buaas

Les også: KS mener innbyggerne må bli hørt

– Må stå samlet bak lederen

En av dem er fylkesvaraordfører i Telemark for KrF, Hans Edvard Askjer. Han synes det er synd med den politiseringa av valget man ser i år.

Hans Edvard Askjer

Fylkesvaraordfører i Telemark for KRF, Hans Edvard Askjer synes det er synd at KS-valget politiseres.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det skal velges leder av en interesseorganisasjon for hele Kommune-Norge. Det viktigste er at man klarer å stå samlet og jobbe mot et felles mål, ikke om lederen kommer fra høyre eller venstresiden politisk.

Han synes dagens leder har gjort jobben på en god måte.

– Hun har først og fremst vært KS-leder, deretter høyrepolitiker, sier Askjer.

Kan bli avtalevalg

En opptelling av delegatene til Landstinget viser at Senterpartiet sitter på vippen, og avgjør hvem av de to kandidatene som blir leder. Beate Marie Dahl Eide fra Sp sitter i valgkomiteen, og sier målet er å komme fram til en enstemmig innstilling.

Beate Marie Dahl Eide

Beate Marie Dahl Eide fra Senterpartiet sitter i valgkomiteen, og sier målet er å komme fram med en enstemmig innstilling til valget.

Foto: Senterpartiet

– Det viktigste er at vi får et godt samla hovedstyre og en omforent løsning, som kan jobbe på en best mulig måte for KS, sier Dahl Eide.

Det betyr at det kan bli et såkalt avtalevalg, at man blir enige om valget før selve avstemmingen, og at den nye lederen blir enstemmig valgt av Landstinget onsdag ettermiddag.

– Viktig med lederen for Ap

De andre partiene mener Arbeiderpartiet er årsaken til at årets ledervalg er mer politisert enn før. Og Ap-veteran og medlem av hovedstyret i KS, Jørund A. Ruud legger ikke skjul på at ledervervet er viktig for Ap.

Jørund A. Ruud

Ap-veteran Jørund A. Ruud sier det er viktig for Ap, som det største partiet, å ha KS-lederen.

Foto: Lorentz Berg / NRK

– Det er viktig at vi, som det største partiet har lederen, og valget i fjor høst var veldig godt for oss. Da er det ikke unaturlig at vi får lederen, på samme måte som at Høyre fikk lederen for fire år siden, sier Ruud.

Han sier det er en fordel for Telemark Ap at dagens KS-leder også er Telemarking. Men han understreker at Ap-delegasjonen kommer til å stemme samlet.

– Det er ingen i Telemark Ap som kommer til å stemme på Gunn Marit Helgesen, med mindre valgkomiteen når sitt mål om en enstemmig innstilling, og de innstiller Helgesen til gjenvalg, avslutter Ruud.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark