NRK Meny
Normal

– En livsfarlig brannfelle

Branningeniør advarer ungdommer mot bruk av bærbar PC i senga. – Denne type branner vil øke i tiden fremover, sier han.

Bærbar PC i senga

Mange ungdommer tar med seg sin bærbare PC i senga, noe som kan være svært brannfarlig.

Foto: Illustrasjonsfoto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Mange ungdommer bruker sin bærbare PC i senga, ofte på kveldstid.

Brann og Sikkerhetsteknikk AS sier dette er livsfarlig, og frykter flere branner knyttet til denne type bruk. Daglig leder og branningeniør Jarl Tonning kaller det «de nye brannene».

Han viser til dødsfall i andre land, hvor bærbare PC'er og mobilladere har tatt fyr på natten på grunn av overoppheting.

– Med de nye brannene så mener vi nye typer brannulykker, særlig tilknyttet elektronikk. Dette ser vi i resten av verden, og det vil også øke i Norge, sier Tonning.

Les: - Ikke lad mobilen om natta!

Hva tenker du om «de nye brannene»? Diskuter nederst på siden.

Hver kveld

Elever Porsgrunn vgs

Elevene ved Porsgrunn videregående skole legger ikke skjul på at de bruker laptopen sin i senga.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Elevene ved Porsgrunn videregående skole legger ikke skjul på at dette er helt vanlig.

– Ja, jeg bruker PC'en i senga på kveldstid. Ofte hver kveld, sier en av jentene som sitter rundt bordet i kantina på skolen.

De fleste rundt henne er også klare i svaret på spørsmålet mitt. De fleste har PC'en i senga.

– Jeg har egentlig ikke tenkt på at det er brannfarlig. Men jeg pleier å huske å slå den av før jeg sovner, sier en av de andre.

Stygge eksempler

Firmaet til Jarl Tonning i Porsgrunn og Oslo driver hovedsakelig med brannteknikk, sikkerhet og brannforebyggende opplæring. Tonning sier de nå fokuserer på det han kaller «de nye brannene».

Jarl Tonning

Jarl Tonning advarer mot det han kaller de nye brannene.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Eksempelvis så er dette ungdommer som tar med laptopen i senga, sovner med dyna som dekker til, noe som dermed kan starte en brann. Vi har et eksempel fra Sverige i fjor hvor en ungdom tok med senga laptopen i senga. Det tok fyr, og en familie på tre omkom.

Brannvesenet sier de ikke har registrert mange slike tilfeller av branner ennå. Likevel mener Tonning dette er og blir et problem.

– Forferdelig giftige gasser

Firmaet til Jarl Tonning har hovedansvar for brannkursing av de ansatte på alle Steen og Strøm-sentrene i Norge.

Mange av kundene er ungdommer, derfor mener Tonning han vet at dette vil vokse som problem.

– Det er forferdelig giftige gasser vi snakker om. Veldig ofte er det skumplast i madrassene, og man skal ikke en gang ha en brann før man får avdamping av gass fra en slik madrass. Det som dannes av gasser er blåsyregass. Ligger man med hodet tett opp til laptopen, er det ikke mange magedragene som skal til, før du er dø.

– Risikoen er der

Lars Haugrud, senioringeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, sier de er observante på det som blir kalt de nye brannene.

– Vi har ingen klare indikasjoner i dag på hva som brenner mer enn tidligere, men det vi ser er at antallet slike produkter som krever ladning og overstrøm har blitt flere enn tidligere. Det endrer i seg selv risikoen.

Guttorm Liebe

Brannsjef i Skien Guttorm Liebe.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– En god leveregel her er å la være å bruke slike produkter på natten, sier Haugrud.

Sammenligner med leselamper

Brannsjef i Skien kommune Guttorm Liebe sier han ikke har registrert mange branner forårsaket av bærbare PC'er på senga, men ser ikke bort i fra at det kommer til å skje hyppigere.

– Det første jeg tenker på er at dette er en videreutvikling av leselamper i senga. Før tok ungene med seg lampene under dyna og sovnet. Da tok det fyr, sier Liebe.

Han sier at det er et viktig poeng at man ikke skal ta med slikt utstyr i senga.