NRK Meny
Normal

Advarer mot oljetitting

Mange drar ut i båt for å se på oljen og lensesystemene i Telemark.

Oljesøl i Langesund
Foto: Anne Lognvik / NRK

Nå advarer Finansnæringens Hovedorganisasjon mot dette.

Båter kan bli skadet

- Det vil vi sterkt advare mot. Båter kan bli skadet av dette. De blir ytterligere tilgriset av oljen og kan få olje inn i motorens kjølesystem, slik at de blir ødelagt eller krever store reparasjoner, sier Stine Neverdal i FNH i en pressemelding til NRK.

Som kjent erstatter forsikringsselskapene båtskader etter oljesølet på vanlig måte. Ifølge Neverdal må imidlertid det selvfølgelig vurderes om det også skjer i de tilfellene der publikum nå i etterkant kjører bevisst inn i områder med mye olje for å se.

- Forsikringsselskapene har takstfolk på plass og de er overrasket over at folk tar sjansen på dette, sier Neverdal.

LES OGSÅ: Tok seg ulovlig om bord

Må ta ansvar selv.

- Folk har også selv et ansvar for å begrense skadene, understreker Neverdal.

Meldinger om skader etter utslippet begynner nå å komme inn til selskapene.

- De som har fått tilgriset, eller skadet båten sin av olje-utslippet, bør så snart som mulig kontakte selskapet sitt. Der får de råd om hva de bør foreta seg videre, sier Neverdal.

Det er en fordel å få fjernet oljen relativt raskt, for ikke å skade skroget ytterligere.

  • Får tre millioner til forskning

    Overlege ved Sykehuset Telemark Håkon Tobro har fått tre millioner kroner til forskning på slagbehandling. Forskningsmidlene skal brukes over flere år, og målet er at de skal bidra til en bedre slagbehandling i distriktene.

  • Fått i seg røyk

    En voksen og et barn tas hånd om av helsepersonell etter å ha fått i seg røyk etter en brann ved Øvre Sølen i Porsgrunn.

  • CO₂-lagring blir prioritert i EU

    Statoils plan om CO₂-lagring under havbotnen på norsk sokkel har fått status som eit prioritert prosjekt i EU. Planen er å lagre CO₂ på same måte ved norske industrianlegg, slik som Norcem i Brevik og Yara på Herøya.