NRK Meny
Normal

Advarer mot nye og mer effektive dataangrep

PORSGRUNN (NRK): Sikkerhetsrådgiver Ludwig Sandell tror mange store bedrifter får mye å rydde opp i framover.

Ludwig Sandell

Sikkerhetsrådgiver Ludwig Sandell er sikker på at dataangriperne allerede pønsker ut nye måter de kan presse penger fra bedrifter og institusjoner.

Foto: Britt Boyesen / NRK

12. mai sørget et verdensomspennende dataangrep for at flere norske fotballklubber fikk problemer med billettsalget.

– Dette var bare en av flere konsekvenser bedrifter og kommuner også kommer til å oppleve de neste dagene, mener sikkerhetsrådgiver Ludwig Sandell.

Han sitter omgitt av datamaskiner på kontoret til Dignatio AS i Porsgrunn. Det har ikke vært mange pustepausene eller kaffepausene etter at dataangrepet «Wannacry» slo til for få dager siden.

– Det har vært lite søvn og mye kaffe, sier han og setter fra seg koppen som nok en gang er fylt opp. Årsaken er det han kaller ekstremt mange telefoner, SMSer og e-poster. Noen lurer på om de er angrepet av dette dataviruset, andre vet allerede at den ubudne gjesten har slått seg ned i maskinen deres.

Norske og utenlandske kunder finner fram til Sandell. Han vil ikke si hvem disse er, men forteller til NRK at det ikke er små firmaer og kommuner med lite datakompetanse som får problemer med det hissige viruset.

– De er interessert i de store bankene, for å si det slik, ikke de små. Det kan se ut som de stor organisasjonene har flere sikkerhetshull siden de har så mange flere brukere.

– Bare begynnelsen

Dataangriperne driver med pengeutpressing, og det kan bli dyrt å bli kvitt dataproblemer etter hvert. Sandell kaller angriperne vinningsforbrytere. Til nå er rundt 200.000 maskiner infisert. Kanskje 10–20 prosent velger å betale for å bli kvitt viruset. «Løsepenger» på 300 dollar for hver av disse kan gi en velfylt konto hos utpresserne.

– Dette er sannsynligvis bare begynnelsen. Angrepet blir aldri helt borte. Angriperne kan sende ut nye virus. Disse folka har høy IT-kompetanse.

Sikkerhetsrådgiveren tror både dataangriperne og folka som skal hindre angrep, jobber på høygir nå.

– De har nok allerede satt seg ved tegnebrettet for å finne nye, effektive løsninger, enten det gjelder å angripe eller å stoppe et angrep.

Threatcloud

På nettstedet Threatcloud er det mulig å følge med på hvor dataangrep kommer fra og hvilke land som blir angrepet.

Foto: Skjermdump / NRK
 • Jeger til avhør i dag

  Politiet skal avhøre jegeren som skjøt en fredet havørn i Fyresdal i november. Jegeren sier han skjøt i nødverge fordi ørnen var i ferd med å gå til angrep på sauene som gikk ute. Etter avhøret skal politiet bestemme om jegeren skal få et forelegg.

  Havørn skutt i Fyresdal
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Nei til soning i Fyresdal

  Stortingsflertallet stemte nei til å beholde den åpne fengselsavdelinga i Kleivgrend i Fyresdal. Arbeiderpartiets Lene Vågslid fikk støtte fra Senterpartiet og SV, men Høyre, Frp, Krf og Venstre sa nei til videre drift, skriver Vest-Telemark Blad.

 • Debuterer på landslaget

  15 år gamle Håkon Bråthen fra Skien debuterer på Norges U16-lag i ishockey. Landslaget skal spille mot Frankrike, Latvia og Danmark i Skien denne uka, skriver TA.

 • Havnet i elva etter utforkjøring

  En varebil kjørte av veien ved Grova i Drangedal like før 18.00 tirsdag kveld. Bilen havnet på taket i ei elv. Det var to personer i bilen. Begge ble kjørt til akuttmottaket ved Sykehuset Telemark med ukjent skadeomfang, den ene i luftambulanse.