Advarer mot lokketilbud på strøm

Aldri før har vi nordmenn vært så aktive strømkunder som nå. Men forbrukerrådet advarer folk mot å bli lurt av lokketilbud.

Strømmåler fra BKK

Nordmenn er blitt flinkere til å følge med på strømprisene og bytte strømleverandør. Høyere strømregninger er en av årsakene, men det er også flere leverandører å velge mellom.

Foto: Astrid Rommetveit / NRK

I løpet av 2018 har prisen på strøm økt kraftig. Mange har sett seg om etter muligheter for å kutte i strømregningen. Til sammen var det 643.000 bytter av strømleverandør i fjor.

Hver måned er det over 50.000 bytter i Norge.

Med dette setter nordmenn rekord i strømbytte. Trenden ser ut til å fortsette også i år, og nordmenn shopper strøm som aldri før. Årsaken er trolig de femti prosent høyere strømprisene fra i fjor.

Guro Grøtterud

Guro Grøtterud er seksjonssjef i NVE.

Foto: stst@nve.no / NVE

Seksjonssjef for sluttbrukermarkedet i NVE, Guro Grøtterud, oppfordrer kundene til å være opptatte av hva slags strømavtale de har.

– Vi vet ikke hvorfor folk bytter, men vi mener at det er viktig at forbrukerne er oppmerksomme på hva slags avtaler de har. Ved å jevnlig sjekke ut hvilke andre avtaler som finnes kan man sikre seg å ha den avtalen som er gunstigst.

Selv om mange har byttet kraftleverandør er det store bilde at en type avtale dominerer markedet. To tredjedeler av kundene velger å kjøpe strøm til spotpris.

Advarer mot lokketilbud

Forbrukerrådet har registrert en stor økning på sin nettside for strømbytte. Den fikk 125.000 nye brukere i fjor, ifølge underdirektør Pia Cecilie Høst.

Pia Cecilie Høst

Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet advarer mot å bli lurt av lokketilbud.

Foto: Forbrukerrådet

– Nordmenn er tradisjonelt sett ikke så flinke til å bytte bank, frisør, tannlege eller strømleverandør. Man blir ofte sittende i det samme, men vi ser nå en endring innen strøm.

Høst mener at høye strømpriser er hovedårsaken til at stadig flere bytter leverandør. Mange strømselskaper er også veldig ivrige etter å skaffe seg nye kunder, og mange får besøk på døra eller tilbud over telefon med kort frist.

– Det er veldig mange strømselselskaper som ønsker å lokke til seg kunder med gode åpningstilbud og kampanjer. Så flytter de kundene over på dyrere abonnementer etter kort tid.

Forbrukerrådet anbefaler ikke å hoppe på et tilbud gjennom telefonsalg eller dørsalg, men heller å bruke litt tid på å sjekke prisene.

Strømpriser

NVE registrerte 643.000 strømbytter i 2018, men i disse tallene kan flere personer ha byttet strømleverandør mange ganger i løpet av året.

Foto: NRK

Merker at kundene er mer aktive

Norges Energi er landets nest største strømleverandør. De merker godt at kundene er blitt mer aktive.

– 2018 har vært «all time high» i forhold til strømbytter. Det er en tendens som har vært ganske klar de siste tre åra.

Kommunikasjonssjef Geir Arne Gundersen sier det er spesielt når strømprisene er høye, at oppmerksomheten øker rundt den strømavtalen man har.

– Og da er det flere som tenker gjennom om de har en god strømavtale. Men det er også mange aktører i markedet, og de fleste som bytter har fått en henvendelse fra en av strømleverandørene.

Gundersen sier det fører til at strømleverandørene må skjerpe seg og levere gode produkter til kundene sine.