NRK Meny
Normal

Advarer mot lanterner

Her er brannsjefens tips for en trygg oppskytning av raketter nyttårsaften.

Skylanterne

Folk bør ikke sende opp skylanterner nyttårsaften, sier brannsjef i Skien, Guttorm Liebe.

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

De kommer i alle regnbuens farger, smeller og bråker og mange gleder seg fælt til å sende opp raketter nyttårsaften. Men man bør ta sine forholdsregler, påpeker brannsjef i Skien, Guttorm Liebe:

– Hvert eneste år skjer det skader på nyttårsaften, både i form av branner og skader på personer. Fyrverkeri er vakkert å se på, men det er farlig.

– Gruer brannmannskapene seg til nyttårsaften?

Nei, vi gjør ikke det. Vi har normal beredskap rundt om i hele landet. Men vi vet at noe kommer til å skje, sier han.

Les også: Gi hunden en god start på det nye året

Det er kun tillat å sende opp bakkeraketter, og regelverket sier at det ikke er lov å starte moroa før klokken 18 nyttårsaften.

– Jeg ser at tidsbestemmelsene ikke alltid blir overholdt, men det er ikke som i «gamle dager» da det var veldig mye oppskyting i romjula.

Her er rådene brannsjefen kommer med til folk som skal fyre opp raketter:

1. Lukk vinduene

Julestjerne i vinduet med nisser

Ikke la vinduene stå åpne på kvelden nyttårsaften.

Foto: PRIVAT

Hold vinduene lukket på kvelden nyttårsaften. Kommer det en rakett inn i huset, kan det fort ta fyr.

2. Ikke bruk pinneraketter

Fyrverkeri

De er forbudt å bruke pinneraketter nyttårsaften.

Foto: MURAD SEZER / AP

Det er ikke lov å bruke pinneraketter. Brannsjefen sier at forbudet mot pinneraketter har vært en suksess, og at det har halvert skadeomfanget.

3. Vær klar i toppen

Heller vin

Alkohol og fyrverkeri er en dårlig kombinasjon.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Den som skal fyre opp raketter, bør ikke være full. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.

4. Vær tålmodig

Fyrverkeri

Hvis ikke fyrverkeriet går av som det skal, bør man vente litt før man går bort.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Dersom ikke fyrverkeriet starter slik det skal, bør man vente i 30 minutter før man går bort til det. Plutselig kan fyrverkeriet antenne, og står man da for nær, risikerer man å bli alvorlig skadd.

5. Unngå skylanterner

TSUNAMI/ People launch floating paper lanterns into the sky over the Andaman Sea in remembrance of the 2004 Indian Ocean tsunami victims, in Khao Lak

Ikke send opp brennende skylanterner.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / REUTERS

I Asia er det populært å sende opp brennende skylanterner, og papirlyktene har også blitt populære her hjemme. Men brannvesenet ber folk om å holde seg unna og presiserer at de er ulovlige å bruke. De kommer lett på avveie og er potensielle brannbomber.

 • Anmeldt for scooterkjøring

  Politiet og Statens naturoppsyn har utført kontroll av motorferdsel i utmark i Vinje og Seljord denne helgen. 4 personer er anmeldt for å ha kjørt snøscooter uten løyve. Statens naturoppsyn har skrevet ut 3 gebyrer til snøscooterkjørere som har kjørt utenfor lovlige traseer i Vinje.

 • Fare for flere feil

  222 kunder er nå uten strøm i Vestfold og Grenland. De fleste av disse er knyttet til en kontrollert utkopling for å fjerne is fra ledningene vest for Farrisvannet i Larvik. Det skriver Skagerak i en pressemelding. Mange steder er det mye snø og is på ledninger og trær. Faren for nye feil gjør at selskapet gjennomfører kontrollerte utkoblinger. Mildværet og nedbøren som er ventet til uka øker faren for nye feilsituasjoner, ifølge Skagerak Nett. Derfor opprettholder derfor selskapet full beredskap. Se avbruddskart her.

  Mats Holmbakken, Skagerak Nett, driver feilretting i høyden.
  Foto: Geir Iskasen / Skagerak Nett
 • Fikk tur over Skien

  Fem luftballonger fløy i dag over Skien. For en av dem som var med ble det hele en stor overraskelse. Helena Byggstøyl trodde egentlig at hun skulle på skitur, men ble lurt av kjæresten. Han hadde planlagt en luftballongtur over Skien. Turen endte med en god landing på en gangsti rett ved Børsesjø.

  Luftballong over Skien.
  Foto: Helena Louisa Byggstøyl / privat
 • Tog sperrer linjen på Vestfoldbanen

  Togstrekningen mellom Larvik og Skien er stengt for togtrafikk. Det forteller NSB. Grunnen er at et tog sperrer linjen. Reisende må regne med forsinkelser og innstillinger. NSB skriver på sine nettsider at de organiserer busstransport på den stengte strekningen.