NRK Meny
Normal

Advarer mot kjøreforhold i fjellet

Sterk vind, nedbør og overgang til mildvær stikker kjepper i hjulene for sjåfører som skal over fjellet.

Fylkesvei 37 over Raulandsfjellet

Fylkesvei 37 over Raulandsfjellet klokka 11.30 lørdag. Snøen begynner å legge seg i veibanen.

Foto: Statens vegvesens webkamera

Meteorologisk institutt advarer mot føreforhold som gjør det vanskelig for mange i Sør-Norge lørdag og første del av søndag.

Dette gjelder for Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.

Nedbøren og vinden minker utover søndagen.

Her er værvarslet for fjellet på Yr.no.

– Må vente en time på kolonnen

Brøytevakt Jostein Lien på Haukeli brøytestasjon forteller at det står både privatbiler og vogntog og venter på å bli ledet trygt gjennom det våte snødrevet der. Det er foreløpig ikke så mye trafikk.

– Vi kjører kontinuerlig, men folk må regne med litt ventid. Akkurat nå er det en time å vente på kolonnekjøring, opplyser Lien til NRK:no klokka 12.15.

En farlig kombinasjon

Bente Wahl melder vær for 2050

Statsmeteorolog Bente Wahl sier kjøreforholdene blir bedre utpå søndagen, men før det kan det bli tøffe forhold i fjellet.

Foto: NRK

Vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt kan bekrefte at det blåser på toppene.

– Det blåser full storm på Gaustatoppen og Juvasshytta.

Wahl sier at tørr snø fokker seg mer enn våt snø, og det er mest av det siste i fjellet nå, men våt snø og kraftig vind gir også vanskelige kjøreforhold.

Kombinasjonen av mye våt snø og kraftig vind fører også til stor skredfare. I Hordaland og Sogn og Fjordane er det spesielt stor snøskredfare nå. Se oversikten på varsom.no.

Klokka 12 meldte Meteorologisk institutt om sørvestlig stiv kuling utsatte steder i fjellet på søndag. Nord for Finse blir det opp i sterk kuling først på dagen. Vinden dreier vestlig etter hver. Det kommer snø i høyere strøk, men regn under 1100-1300 m. Utpå dagen blir det minkende vind og overgang til snøbyger.

Kolonnekjøring og stengt

Allerede klokka 9 lørdag ble det innført kolonnekjøring på E134 over Haukelifjell mellom Vågslidtunnelen og Austmannalitunnelen. Der er det uvær, melder Statens vegvesen.

Klokka 12 ble Riksvei 7 over Hardangervidda stengt på grunn av uværet.

Det er også stengt på riksvei 13 over Vikafjellet, og veien blir ikke åpnet igjen lørdag.

Det er stiv kuling og snø på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, og her kan det bli innført.kolonnekjøring på kort varsel.

Her ser du hvordan forholdene er der du skal kjøre