NRK Meny
Normal

Gratis kan bli dyrt

Forbrukerrådet advarer folk mot å bli med på gratiskonkurranser på nett og gi fra seg informasjon om seg selv.

Tenåringsjente på internett

Mange deltar på gratiskonkurranser på nett. Forbrukerrådet anbefaler deg å tenke deg godt om før du gir fra deg e-post og telefonnummer.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Forbrukerrådet sier at gratiskonkurranser er en vanlig måte for uærlige selgere å få tak i e-post og telefonnummer på.

Adressen er gull verdt

– Fortvilte forbrukere har tatt kontakt med oss etter at en regning for en gratis

Jo Inge Bjørntvedt

Regiondirektør Jo Inge Bjørntvedt sier det er noen råd som folk bør følge dersom de ønsker å delta i gratiskonkurranser på nett.

Foto: cf@kolonihaven.no

prøvepakke kom i posten. Det sier Jo Inge Bjørntvedt i Forbrukerrådet i Buskerud, Telemark og Vestfold.

Han sier at mange av dem som har vært utsatt for det beryktede helsekostfirmaet Uno Life, forteller at de fikk telefonen etter at de hadde deltatt i en gratiskonkurranse på nettet, forteller Bjørntvedt.

Les også

Pass på hvem du "liker"

Forbrukerrådet skriver i en pressemelding at e-postadressen og telefonnummeret ditt er gull verdt for alle som selger varer og tjenester. Det er deres måte å komme i kontakt med deg og tjene penger.

– Vær også oppmerksom på at ved å like Facebook-siden til en nettbutikk, sier du også ja til å bli oppdatert om tilbud, sier regiondirektør Bjørntvedt.

Noen råd

Bjørntvedt sier konkurranser er morsomt, og at han forstår godt at folk lar seg friste. Han har noen råd til de som vil delta i konkurranser på nett:

 • Sett deg inn i vilkårene for konkurransen. Her kan du finne hvilke selskaper som kan distribuere e-postadressen din og til hvilke firma de selger til.
 • Sjekk Forbrukerrådets svindelgalleri for navn på selskaper som i prinsippet kan kjøpe din e-postadresse og telefonnummeret ditt.
 • Ikke oppgi telefonnummeret ditt, og opprett en egen e-postadresse som du ikke er redd skal bli fylt av reklame.

Forbrukerrådet opplyser at det også går an å bli slettet fra registrene, men dette kan vise seg å være vanskelig.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK