NRK Meny
Normal

Røde Kors advarer mot dørsalg

– Noen misbruker navnet vårt, opplyser hjelpeorganisasjonen.

Toalettruller

Noen har kanskje ikke rent mel i posen når de står utenfor døra med en sekk toalettruller.

Foto: Britt Boyesen / NRK

I helga har noen ungdommer utgitt seg for å være fra Røde Kors når de har forsøkt å selge toalettruller til inntekt for barn i Afrika. Ungdommene har gått fra dør til dør i Skien.

Røde Kors opplyser at de ikke har hatt noen innsamlingsaksjon nå.

– Dette er snakk om folk som har misbrukt vårt navn, sier Fred Inge Skjærum i Skien Røde Kors. Han advarer alle som får besøk på døra mot å gi penger hvis ungdommene ikke kan identifisere seg.

– Det var rart

Fred Inge Skjærum

Leder i Skien Røde Kors, Fred Inge Skjærum, ber folk spørre etter legitimasjon når noen skal selge noe eller samle inn penger.

Foto: Røde Kors

Det var en kvinne som reagerte da det ringte på døra etter klokka 22 på søndag. Hun syntes det var rart at hjelpeorganisasjonen skulle selge toalettruller på den tida av døgnet.

Skjærum understreker at Røde Kors alltid gir beskjed på forhånd gjennom media når de gjennomfører en innsamlingsaksjon.

– Våre medlemmer har alltid med seg ID-kort som viser at de tilhører organisasjonen. Innsamlingsbøssene er også alltid merka.

Må varsle

Han forteller at det har skjedd tidligere at noen har lurt til seg penger ved å utgi seg for å være fra Røde Kors eller en annen hjelpeorganisasjon.

– Det er synd hvis folk gir penger i beste mening, men så viser det seg at de støtter en svindel, sier Skjærum til NRK.no. Han understreker at det er ganske lenge siden sist de opplevde dette.

– Hver gang det skjer, har vi et ansvar for å varsle om dette.

Det hender at noen på eget initiativ starter en innsamling for å kunne gi pengene til Røde Kors. Skjærum synes det er bra, men også disse personene må melde fra på forhånd.

– Det må foregå i ordna former, er henstillinga fra lederen i Skien Røde Kors.

  • Urædd tapte 3-0

    Urædd skal spille i 1. divisjon for kvinner også neste sesong. Laget tapte 3–0 for Grand Bodø i kvalifiseringskampen i Nordlandshallen søndag.

  • Går mot Urædd-tap i Bodø

    Grand Bodø leder 3–0 over Urædd i den andre kvalifiseringskampen om spill i Toppserien. Dermed går det mot en ny sesong i 1. divisjon for porsgrunnsklubben. Grand Bodø vant også det første oppgjøret med 4–0.

  • Gjerpen tapte mot Stabæk

    Stabæk slo Gjerpen 26–21 i eliteseriekampen på Nadderud arena søndag ettermiddag. Ved pause ledet Gjerpen 12–10.