NRK Meny
Normal

Advarer hyttefolk mot disse kommunene

Norges Hytteforbund advarer folk mot å kjøpe fritidseiendom i kommunene Hjartdal, Gausdal og Stranda.

Hytteavisen

Nettstedet Hytteavisen.no fremstiller Hjartdal som en skatteversting.

Foto: Faksimile: Hytteavisen

«En mindre gruppe kommuner utmerker seg med særlig aktiv diskriminering av fritidseiendommer, der standardtakster per kvadratmeter boligflate for hytter settes særlig høyt i forhold til boliger i disse kommunene». Det skriver Norges Hytteforbund i forrige utgave av medlemsbladet «Hytte og Fritid».

På nettstedet Hytteavisen.no fremstilles blant annet Hjartdal som skatteversting. Mathias Dannevig i Norges Hytteforbund sier det er uforholdsmessige skatter i Hjartdal.

– Hjartdal er en kommune som setter høye takster på fritidsboliger i forhold til takstene på boliger i kommunen. Vi er ikke prinsipielt mot eiendomsskatt, men i utgangspunktet bør den være lavere enn for boliger, fordi hytteeierne bruker kommunale tjenester langt mindre enn fastboende.

– Først og fremst er vi nødt til å kjempe dette slaget lokalt i begynnelsen, og så gjør vi i hytteforbundet det vi kan på det nasjonale planet for å forsøke å påvirke politikere. For denne lovgivningen må vi gjøre noe med, sier Dannevig.

Mathias B. Dannevig

Mathias Dannevig i Norges Hytteforbund, sier at skattenivået på hytter i Hjartdal er uforholdsmessig høgt.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Ser på takstgrunnlaget

– Det er ikke noe hyggelig med en slik negativ rangering. Det sier Hjartdal-ordfører Sven Tore Løkslid. Han viser til at det foreslåtte skatteforslaget er under revisjon.


– Førsteutkastet til eiendomsskatten har de gjort noen feil på. Derfor blir det nye takster for innbyggerne, sier Løkslid.

Les også:


I rådmannens reviderte forslag er skattesatsen justert ned fra 3,9 til 2,9 promille.
Samtidig legges det opp til ny gjennomgang av takstgrunnlaget for eiendommene i Hjartdal.

Ifølge Løkslid jobber administrasjonen nå på spreng for å komme opp med et mer rettferdig grunnlag for innføringen av eiendomsskatt i kommunen.

Sven Tore Løkslid

Svein Tore Løkslid, ordfører i Hjartdal, syntes ikke det er hyggelig å være med på en slik negativ rangering.

Foto: Lorentz Berg / NRK

  • Får tre millioner til forskning

    Overlege ved Sykehuset Telemark Håkon Tobro har fått tre millioner kroner til forskning på slagbehandling. Forskningsmidlene skal brukes over flere år, og målet er at de skal bidra til en bedre slagbehandling i distriktene.

  • Fått i seg røyk

    En voksen og et barn tas hånd om av helsepersonell etter å ha fått i seg røyk etter en brann ved Øvre Sølen i Porsgrunn.

  • CO₂-lagring blir prioritert i EU

    Statoils plan om CO₂-lagring under havbotnen på norsk sokkel har fått status som eit prioritert prosjekt i EU. Planen er å lagre CO₂ på same måte ved norske industrianlegg, slik som Norcem i Brevik og Yara på Herøya.