NRK Meny
Normal

Advarer foreldre mot populær konfirmasjonsgave

PORSGRUNN (NRK): Trygg Trafikk tror mange foreldre verken kjenner toppfarten eller aldersgrensen for de populære elektriske fremkomstmidlene.

Selvbalanserende ståhjuling, også kalt hoverboard

Hoverboard er populære elektriske fremkomstmiddel (illustrasjonsfoto).

Foto: ROBYN BECK / Afp

Det er 16 års aldersgrense for ståhjulinger som går i 6 km/t eller raskere. Likevel er det mange barn som bruker slike fremkomstmiddel.

– Alle fikk det jo og da ville ikke jeg være alene, sier Henrik Lien (15) som går på Kjølnes ungdomsskole i Porsgrunn, med blant andre Marie Lindgren (15) og Henrik Zinke (15).

Henrik Lien, Marie Lindgren og Henrik Zinke

Fra venstre: Henrik Lien (15), Marie Lindgren (15) og Henrik Zinke (15)

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

De forteller at det ikke er uvanlig at barn under 16 år har ståhjuling. Enten det er selvbalanserende enhjuling eller brett med to hjul, såkalt hoverboard.

– Det er populært, men det er bare i en fase, sier Zinke som bare har brukt sin ståhjuling noen få ganger. Han mener det er overdreven frykt for farten på brettene.

– Ikke plass på norske fortau

Trygg Trafikk advarer foreldre mot å la barn under 16 år få ståhjulinger.

Brita Straume

Fylkessekretær i Trygg Trafikk, Brita Straume, holder enhjulingen med toppfart på 16 km/t og 16 års aldersgrense.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Vi tror ikke foreldrene vet hvor farlig det kan være og hvor sterke motorene er. Og at det er aldersgrense på dem, sier Brita Straume som er fylkessekretær i Trygg Trafikk i Telemark.

Straume sier det ikke er plass til ståhjulinger på norske fortau. Der er det andre sårbare grupper som blinde, eldre, små barn og barnevogner.

På våren får Trygg Trafikk inn flere henvendelser om ståhjulinger i trafikken.

– Særlig etter konfirmasjonshelger får vi henvendelser fra folk som bor i villastrøk. De er redd for tryggheten i nærmiljøet. Vi får bekymringsmeldinger fra godt voksne folk som er ustø på beina og som går med rullatorer. Vi skal jo ha plass til alle i trafikken, sier Straume.

Håkon Laland ved Teknikmagasinet i Porsgrunn selger ståhjulinger.

Stor etterspørsel

Også forhandlere av de små elektriske framkomstmidlene bekrefter at salget øker i konfirmasjonsmåneden mai.

– Etterspørselen er veldig, veldig stor. Vi klarer ikke å levere nok, sier daglig leder ved Teknikmagasinet i Porsgrunn, Håkon Laland.

Butikken selger både enhjulinger og hoverboard. For tiden er de utsolgt for brettene med to hjul. Laland sier at butikken informerer om aldersgrensen på ståhjulingene.

– Det står på nettsiden og produktkatalogen vår, og vi informerer alle som kjøper om at aldersgrensen er 16 år. Hvis noen under 16 år kommer inn uten verge eller foresatt, får de ikke kjøpe disse produktene, sier Laland.

 • E134 åpen igjen

  Et utenlandsk vogntog har sperret veien i Røldal. Nå er det fjernet, forteller Espen Vågslid

  vogntog sperrer e134 Røldal
  Foto: Espen Vågslid
 • Porsgrunn Pirates vant sølv

  Porsgrunn Pirates Rugby Klubb tapte laurdagens NM finale mot Stavanger Storm. Gutane frå Grenland smakte på gull, men reiste heim med sølv. Stavanger Storm vant kampen 48-24, og kan krone seg sjølv som Norges beste rugby league klubb.

  Porsgrunn Rugby NM Finale i Kristiansand
  Foto: Karl-Fredrik Velle
 • Gjenganger fengsles

  Politiet vil be om at en mann på 25 år varetektsfengsles i fire uker på grunn av gjentagelsesfare. Han har 27 uoppgjorte saker med rettsvesenet, blant annet grovt tyveri, bruk og besittelse av narkotika og kjøring i ruset tilstand.

 • Får hjelp til å fullføre

  Færre elever dropper ut fra videregående opplæring i Telemark. Blant annet fordi de får hjelp til å endre studieretning istedenfor å slutte, Tall fra oppfølgingstjenesten viser at 249 fikk hjelp, det er en nedgang på 53 fra november i fjor.