NRK Meny
Normal

Advarer foreldre mot populær konfirmasjonsgave

PORSGRUNN (NRK): Trygg Trafikk tror mange foreldre verken kjenner toppfarten eller aldersgrensen for de populære elektriske fremkomstmidlene.

Selvbalanserende ståhjuling, også kalt hoverboard

Hoverboard er populære elektriske fremkomstmiddel (illustrasjonsfoto).

Foto: ROBYN BECK / Afp

Det er 16 års aldersgrense for ståhjulinger som går i 6 km/t eller raskere. Likevel er det mange barn som bruker slike fremkomstmiddel.

– Alle fikk det jo og da ville ikke jeg være alene, sier Henrik Lien (15) som går på Kjølnes ungdomsskole i Porsgrunn, med blant andre Marie Lindgren (15) og Henrik Zinke (15).

Henrik Lien, Marie Lindgren og Henrik Zinke

Fra venstre: Henrik Lien (15), Marie Lindgren (15) og Henrik Zinke (15)

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

De forteller at det ikke er uvanlig at barn under 16 år har ståhjuling. Enten det er selvbalanserende enhjuling eller brett med to hjul, såkalt hoverboard.

– Det er populært, men det er bare i en fase, sier Zinke som bare har brukt sin ståhjuling noen få ganger. Han mener det er overdreven frykt for farten på brettene.

– Ikke plass på norske fortau

Trygg Trafikk advarer foreldre mot å la barn under 16 år få ståhjulinger.

Brita Straume

Fylkessekretær i Trygg Trafikk, Brita Straume, holder enhjulingen med toppfart på 16 km/t og 16 års aldersgrense.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Vi tror ikke foreldrene vet hvor farlig det kan være og hvor sterke motorene er. Og at det er aldersgrense på dem, sier Brita Straume som er fylkessekretær i Trygg Trafikk i Telemark.

Straume sier det ikke er plass til ståhjulinger på norske fortau. Der er det andre sårbare grupper som blinde, eldre, små barn og barnevogner.

På våren får Trygg Trafikk inn flere henvendelser om ståhjulinger i trafikken.

– Særlig etter konfirmasjonshelger får vi henvendelser fra folk som bor i villastrøk. De er redd for tryggheten i nærmiljøet. Vi får bekymringsmeldinger fra godt voksne folk som er ustø på beina og som går med rullatorer. Vi skal jo ha plass til alle i trafikken, sier Straume.

Håkon Laland ved Teknikmagasinet i Porsgrunn selger ståhjulinger.

Stor etterspørsel

Også forhandlere av de små elektriske framkomstmidlene bekrefter at salget øker i konfirmasjonsmåneden mai.

– Etterspørselen er veldig, veldig stor. Vi klarer ikke å levere nok, sier daglig leder ved Teknikmagasinet i Porsgrunn, Håkon Laland.

Butikken selger både enhjulinger og hoverboard. For tiden er de utsolgt for brettene med to hjul. Laland sier at butikken informerer om aldersgrensen på ståhjulingene.

– Det står på nettsiden og produktkatalogen vår, og vi informerer alle som kjøper om at aldersgrensen er 16 år. Hvis noen under 16 år kommer inn uten verge eller foresatt, får de ikke kjøpe disse produktene, sier Laland.

 • Må koble ut strømmen

  Skagerak nett melder at 12 abonnenter var uten strøm i morges. Flere steder må linjenettet kobles ut for å fjerne is og snø. Selskapet er fremdeles i full beredskap og har tre helikoptre klar som går opp så snart været tillater det.

  strømnett med snø
  Foto: Bjørn Harry Schønhaug
 • Dirigering på Rv. 36

  Lastebilen som havnet i grøfta like ved Helgen, må lastes om før den kan taues bort. Vegtrafikksentralen har ikke fått noe klokkeslett for når dette skal skje, men sier veien blir stengt i ett løp og trafikken dirigert under omlastingen.

  Lastebil i grøfta Rv. 36 Nome
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Krever fire uker varetekt

  En mann fra Grenland blir i dag fremstil for fire ukers varetektsfengsling i Nedre Telemark tingrett. Politiet krever også brev- og besøksforbud. Mannen er siktet for grovt brudd på narkotikaloven.

 • Stengt til fredag

  Bratsbergbanen blir tidligst åpnet fredag 26. januar, sier Harry Koslund i Bane Nor. Årsaken er flere tusen busker og trær som ligger over sporet og kjøreledningen.
  Banen har vært stengt siden snøfallet i forrige uke.

  Bratsbergbana
  Foto: BANE NOR