NRK Meny
Normal

«Sommernatt» i desember

Det er uvanlig høye temperaturer på Østlandet. – De ligger 5–8 grader over normalen så langt i desember, sier meteorolog Bente Marie Wahl.

Bente Marie Wahl

Meteorolog Bente Marie Wahl sier det har vært en uvanlig start på desember.

Foto: Kristian Elster / NRK

Oversikten fra Meteorologisk institutt klokka fem søndag morgen var en lang liste med plussgrader. Agder-fylkene, Telemark, Østfold, Vestfold, Buskerud, Oslo og Hedmark hadde alle steder med 10 grader eller mer.

Meteorolog Bente Marie Wahl bekrefter at desember 2015 har en uvanlig start.

– Jeg ser at Notodden for eksempel har 7 grader over normalen på desember så langt. Mange steder har 5 til 7–8 grader over det vi kan forvente, sier hun til NRK.

Forklaringa er at det har vært et tungt skydekke som holder på de milde luftmassene. Når skyene forsvinner, blir det større temperaturforskjeller mellom natt og dag.

Lite minusgrader i vente

Temperaturer på 10 grader om natta er det vanlig å oppleve i juni, men ikke i desember. På Bølehøgda i Skien var det 12 plussgrader gjennom hele natta.

– Det har vært en veldig mild start på desember. Nå ser jeg at temperaturene kommer til å synke det neste døgnet, men det er ingenting som tyder på at det blir veldig kaldt i dagene framover. Det blir nok noen få minusgrader i fjellet, men det holder seg nok rundt null på Haukelifjell for eksempel, avslutter Wahl.

Se hvilke temperaturer du kan vente deg på Yr.no.

Disse stedene hadde 10 eller flere plussgrader søndag 6. desember klokka fem:

 • Lyngør fyr, Torungen, Landvik, Byglandsfjord, Kjevik, Oksøy og Lyngdal i Agder-fylkene.
 • Skien, Porsgrunn, Bø, Notodden, Treungen, Gvarv og Jomfruland i Telemark.
 • Strømtangen, Rygge, Kykkelsrud, Sarpsborg og Jeløy i Østfold.
 • Galleberg, Melsom, Torp, Færder og Svenner i Vestfold.
 • Hønefoss, Drammen og Kongsberg i Buskerud.
 • Aurskog, Kjeller, Blindern, Bygdøy og Ås i Oslo og Akershus.
 • Kongsvinger i Hedmark.
 • Barnas stortingsrepresentant

  Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Geir Jørgen Bekkevold (KrF) blir barnas stortingsrepresentanter. På oppdrag fra barneombudet har alle partiene pekt ut hver sin representant. De får et særlig ansvar for å se politikken med barnebrillene på.

  Åslaug Sem-Jacobsen på Stortinget
  Foto: Ragne Borge Lysaker
 • Omtales som villdyr

  Politiet vurderer fremdeles å avlive hunden, som fredag gikk til angrep på en 3 år gammel gutt i en barnehage i Skien. Hunden omtales av eksperter som et villdyr. Inntil videre er den på kennelen til Magne Henne. Han mener rasen ikke skulle vært her i landet.

 • Kåra til årets folkemusikar

  Folkemusikaren Anders Røine busett i Bø fekk i helga prisen " Årets Folkemusiker" på Folkelarm i Oslo, skriv Varden. I tillegg fekk Anne Hytta soloprisen for sitt hardingfelespel på hennar nye album "Strimur".

 • Skrapa ikkje is på bilen

  Ein mann i 60-åra har fått førarkortet beslaglagt av ein UP-patrulje. Mannen hadde ikkje skrapa vindauga på bilen fri for is før han køyrde på Gulset. UP blei oppmerksam på dette fordi sjåføren køyrde urytmisk og var over i motgåande køyrefelt.