NRK Meny
Normal

«Reis opp» vant arkitektkonkurransen

PORSGRUNN (NRK): Juryen har kåret prosjektet «Reis opp» som vinner av arkitektkonkurransen for nye Østre Porsgrunn kirke.

Ole Henrik Lia leser opp juryens begrunnelse.

Slik foreslår arkitektene bak prosjektet «Reis opp» at nye Østre Porsgrunn kirke skal se ut innvendig. Se fungerende ordfører i Porsgrunn Ole Henrik Lia lese opp juryens begrunnelse for vinnerprosjektet i denne videoen.

I ettermiddag ble det klart at «Reis opp» er vinneren av arkitektkonkurransen for nye Østre Porsgrunn kirke. Totalt sju forslag kom inn, og juryen sa før offentliggjøringen at alle bidragene har vært gode og gjennomarbeidet.

Ny Porsgrunn kirke

Her er forslaget fra prosjektet «Reis opp» til hvordan nye Østre Porsgrunn kirke skal se ut utenfra.

Delte meninger

Helt siden den hvite trekirken brant ned til grunnen natt til 11. april 2011, har det vært heftige debatter om hvorvidt det skal bygges en ny kirke, eller om man skal sette opp en kopi av den gamle.

Menighetsrådet, de kirkeansatte og byggekomiteen har kjempet for at det blir bygget en ny, moderne og mer praktisk kirke som passer til flere formål, og som fungerer i vår tid.

Østre Porsgrunn kirke i brann

Det har vært mye debatt rundt hvordan nye Østre Porsgrunn kirke skal se ut. Kirken brant ned natt til 11. april 2011.

Foto: Per Eirik Hekkelstrand / Scanpix

Mange i menigheten og ellers i Porsgrunn har hatt ønsker om å gjenoppføre den tømrede korskirken av den størrelsen og typen som stod i trehusmiljøet på kirkehaugen i Porsgrunn i over 250 år. De har argumentert for at kirken er en viktig del av kulturarven og bybildet i Porsgrunn.

Det vil koste rundt 100 millioner kroner å sette opp en ny kirke, og det har blitt arrangert en Plan- og designkonkurranse for den nye kirka.

Skal diskuteres søndag

Førstkommende søndag har Porsgrunn menighet innkalt til menighetsmøte i Vestsiden kirke, umiddelbart etter gudstjenesten.

Komiteen for gjenreisning av Østre Porsgrunn kirke har fått gjennom at det skal bli en rådgivende avstemning om å stoppe arkitektkonkurransen og starte arbeidet med gjenreisning av en kopi av den nedbrente kirken.

Søndag kan altså de rundt 10 000 medlemmene av Porsgrunn menighet dukke opp i Vestre Porsgrunn kirke og delta på en rådgivende avstemning på om planene om en ny, moderne kirke skal skrinlegges helt.

Østre Porsgrunn kirke.

Slik så Østre Porsgrunn kirke ut før brannen.

Foto: Lokalfotograf Trygve Strømstad
  • Antar at død mann er Johnsen

    Politiet har ikke sikker ID på mannen, men antar at det er savnede Hjalmar Johnsen som er funnet død i vannet i Skienselva. Det skriver politiet på Twitter.

    Laster Twitter-innhold