«Little Steven» utdanner unge musikere

NOTODDEN (NRK): Unge lovende musikere fikk tirsdag besøk av Steven Van Zandt på «Little Steven’s Blues School».

Little Steven bluesskole

VIL INSPIRERE: «Little Steven» er en amerikansk musiker, sanger, plateprodusent og skuespiller. Nå er han også aktuell med bluesskole på Notodden.

Snart spilles Notodden bluesfestival i gang for 29. gang siden 1988 og Steven Van Zandt, også kjent som «Little Steven», har tjuvstartet showet. Tirsdag holdt han spesialkurs for musikerspirene på «Little Steven’s Blues School» på Notodden.

– Lærerne og miljøet er veldig bra, og entusiasmen gir meg faktisk håp for fremtiden, sier Van Zandt.

Bruce Springsteen og Steven Van Zandt på scenen på Ullevål

Som musiker er Little Steven kjent fra Bruce Springsteens E Street Band hvor han spiller gitar og mandolin. Her står han på scenen på Ullevål sammen med «The boss».

Foto: Christian Fougner/NRK

Ren lidenskap

Notodden Blues Festivals bandseminar har blitt arrangert hver sommer siden 1989. Little Steven besøkte seminaret i 2015 og skal ha blitt så imponert over opplegget at han og hans «Rock’n Roll Forever Foundation» ville være med å utvikle det videre.

I år tar seminaret for første gang navnet «Little Steven’s Blues School» i bruk.

– Den eneste grunnen til å spille denne typen musikk nå er ren lidenskap, så vi ønsker å bidra til det på alle mulige måter, sier Van Zandt.

– Hva er egentlig Little Steven sin musikkskole?

– Ideen er å kombinere de musikalske håndverkene samtidig som man lærer historien og konteksten bak musikken som de faktisk spiller.

Bandene som dannes her får også muligheten til å fremføre det de har laget på Bluesfestivalen.

– Vi håper å kunne gi barn mot og motivasjon. Skolen skal også hjelpe barn å komme sammen og lage band, sier Van Zandt.

Tilbake på bluesfestivalen

Denne uka er «Little Steven» igjen aktuell for Notodden bluesfestival, som han først fikk øynene opp for i fjor. Han tror slike festivaler er svært viktige for fremtiden til musikksjangeren.

– Jeg tror ikke musikkindustrien noensinne vil være et sted hvor rock & roll og blues er virkelig velkommen igjen, så denne typen festivaler er ekstremt viktig.

Les også: Little Steven tilbake til Notodden Blues Festival

– En av de beste festivalene jeg har sett

Selv om Van Zandt kun har vært med på Notodden bluesfestival én gang tidligere er han full av lovord om arrangementet.

– Det er en av de beste festivalene jeg har sett. Jeg har åpenbart ikke vært på alle, men jeg kan fortelle at folk snakker veldig pent om den. Jeg synes det er veldig bra gjennomført i tillegg til at det er en deilig atmosfære uten så mye bråk.

Les også: Han skal gi deg klassisk rock på P13

– Dessuten trenger du ikke kjøre syv timer ut til en åker og bekymre deg for mygg, slik det er på en del andre festivaler. Det er enkelt å komme hit, selv om du må ha et par overganger med toget, flirer han.

Video Little Steven synger Sinatra i Lilyhammer

Som skuespiller Van Zandt kjent fra rollen som Silvio Dante i den prisbelønte TV-serien The Sopranos, men her i Norge er han kanskje mest kjent for rollen som Frank Tagliano og Giovanni «Johnny» Henriksen i Netflix-serien Lilyhammer som ble sendt på NRK1 vinteren 2012.

Foto: Nyhetsspiller