NRK Meny
Normal

«Kattehunden» Giotto kostet 50.000 kroner!

SKIEN (NRK): Katt? Hund? Gaupe? Norges største og kanskje dyreste katterase er litt av alt!

Maine coon-kattene er populære. Av søkerordene på finn er de nummer fire på søkerstatistikken for 2016 i Telemark.

Kari Jenssen avler opp Maine-coon katter. Hannkatten Giotto er åtte kilo og kostet 50.000 kroner.

Har du hørt om «Maine coon»? Ikke det? Da skal du vite at det er en av verdens største katteraser. Nå er de store amerikanske «gaupekattene» på vei inn i norske hjem.

Tall fra finn.no viser at Maine coon-kattene er populære. Av søkerordene på finn er de nummer fire på søkerstatistikken for 2016 i Telemark, bare slått av ordene «snøfreser», «iPhone 6» og «dreiebenk»!

– Maine coon er verdens største katterase. De største kan bli opptil 15 kilo tunge, forteller oppdretter Kari Jenssen fra Skien.

Fra hele Europa

Den største hun har er hannkatten Giotto på «bare» åtte kilo. Hadde han vært kastrert hadde han fort lagt på seg 3-4 kilo til.

– Vi kjøpte ham fra Russland for 50.000 kroner. Prisen blir såpass høy fordi han har en flott stamtavle og gode linjer, sier Kari, som har importert katter fra nesten alle land i Europa.

Hun lever og ånder for kattene sine. Hun har femten voksne katter og ni nyfødte kattunger i huset sitt.

– Maine coon er en veldig spesiell rase. Det er en mellomting mellom en katt og en hund, mener Kari.

Maine coon-kattunger

Også Maine coon-kattunger er små og søte.

Foto: Robert Hansen / NRK

Les også: Nå dør pus

Oppdras som hund

Disse kattene skal være veldig lettlærte. De kan sitte, ligge og gi «high five», ifølge oppdretteren. Hun forteller at de trives best inne, og at de på mange måter er mer lik hunder enn katter i oppførsel. Skal de ut må de enten være i en luftegård, eller ha på seg sele.

– Husk at de har vært avlet på i generasjoner. De er ikke så «streetsmarte» som vanlige huskatter er. Man bør oppdra den som om det var en hund.

Maine coon-kattene kan også «snakke» med eierne sine.

– De har veldig mange ulike lyder, fra kurrelyder til dype løvebrøl. Jo mer du snakker med den, jo mer svar får du.

– Hvordan vil du beskrive lynnet til disse kattene?

– De er noen snille og gode giganter. Har du først hatt en Maine coon klarer du ikke å gå tilbake til en vanlig katt, mener Kari Jenssen.

 • Stenger Bjørntvedtvegen

  Bjørntvedtvegen i Skien frå krysset Bjørntvedtvegen og Kjørbekkdalen til krysset Bjørtvedtvegen og Trommedalsvegen blir stengt i minst ein time grunna berging av to vogntog. Politiet er på staden.

 • Vogntog sperrar trafikken i Siljan

  Eit utanlandsk vogntog har mista kontrollen på svært glatt underlag i bakkane frå Holtesletta og ned mot Siljan sentrum og står på tvers og sperrer for annan trafikk. Politiet er på veg til staden. Veg trafikksentralen er varsla.

 • Forsinket søppeltømming

  Stort snøfall, slaps og is gjør tømmingen av avfallsdunker ekstra tung og vanskelig, melder Renovasjon i Grenland. Det kan bli noen forsinkelser, og de ber folk være tålmodige. Renovatørene kommer så snart de kan.

 • Vannlekkasje på Herkules

  Vannet fosser inn på kjøpesenteret Herkules i Skien. NRKs journalist på stedet forteller at det lekker vann ned fra taket ved butikken Bjørklund. Det jobbes på spreng for å få stoppet vannet.

  Vannlekkasje på Herkules
  Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK