– Kan ikke være barnevakt for alle russ

Politiet mener to overdoser på et russetreff i Porsgrunn er to for mye. – De unge må passe bedre på hva de får i seg, sier John Eivind Ullenes.

John Eivind Ullenes

John Eivind Ullenes, leder av forebyggende avdeling ved Grenland politistasjon, venter på svar på hvilket stoff som ga to russ overdose.

Foto: NRK

Natt til søndag ble to unge personer sendt til sykehus etter overdose av det politiet mistenker er det narkotiske stoffet GHB. De regner ikke med å få endelig svar på alle prøver før tidligst tirsdag.

Russ

Flere hundre russ var samlet i Porsgrunn i helga. To personer ble sendt til sykehus med overdose.

Foto: NRK

– Vet vet ikke om disse to var russ, og vi vet ikke bakgrunnen for overdosen. Uansett er dette to overdoser for mye, sier John Eivind Ullenes, som er leder av forebyggende avdeling ved Grenland politistasjon.

Selve russearrangementet fant sted inne i tennishallen på Kjølnes i Porsgrunn. Mange russ var i forkant av festen samlet på en offentlig parkeringsplass utenfor hallen, der de også fikk lov til å parkere russebilene.

– Vi i politiet var på plass både ute og inne, men har ikke lov til å detaljsjekke personer og biler uten at det er skjellig grunn til mistanke. Vår oppfordringen er at russen må ta ansvar for seg selv. Vi kan ikke være barnevakt for hver enkelt av dem, sier John Eivind Ullenes.

– Beklagelig at hun kritiserer oss

Russepresidenten ved Porsgrunn videregående skole kritiserte i går arrangørene, og mente at sikkerheten ikke var god nok. Johanne Berstad syntes det var rart at russen kunne ta med seg hva de ville inn på parkeringsplassen, uten å bli sjekket.

Even Bø Ruud

Ansvarlig arrangør for russetreffet, Even Bø Ruud, sier kritikken mot dem er beklagelig.

Foto: Privat

Even Bø Ruud fra det nyoppstartede firmaet Russeplanleggeren, som var ansvarlig arrangør, mener det negative fokuset mot dem er ufortjent.

– Jeg tar avstand fra den kritikken, og mener det er beklagelig at hun går ut mot oss på den måten. Vi er veldig opptatt av sikkerheten til russen, og har gjort store grep for å gjøre det tryggest mulig. Godkjent vekterselskap, politi og Røde Kors var til stede på arrangementet, sier Ruud til NRK.

Flere saker om russen:

Ruud var selv kritisk som russ

I fjor var Even Bø Ruud festsjef i russestyret ved Hjalmar Johansen videregående skole. Varden skrev i mai 2013 at Ruud, sammen med resten av russestyret, kritiserte flere sider ved sikkerheten og de ansvarlige bak russearrangementene på Stevneplassen i Skien.

Nå skjer det alvorlige hendelser på russetreffet som du står ansvarlig for. Hva er din kommentar til det?

– Jeg mener at arrangementet vårt er sikrere bygd opp enn tidligere russetreff. Vi deler inn hallen i to, der vi skiller de over og under 18 år. Det er ikke lov å ta med medbrakt alkohol inn i hallen, og alle blir sjekket i døra. Vekterne våre promilletestet i tillegg sjåførene som forlot parkeringsplassen i helga, sier Ruud.

– Ser ikke hva som kunne vært bedre

– Er det for lett for russen å skylde på dere når det skjer alvorlige episoder?

– Vi som arrangør vil alltid ha hovedansvaret for arrangementet våre. Jeg ser ikke helt hva som kunne vært gjort bedre, men det skal vi snakke mer om under evalueringsmøtet vi skal ha med politiet og kommunen. Vi lærer av hvert enkelt arrangement.

John Eivind Ullenes i politiet sier at tilbakemeldingene fra kollegaene som var på russetreffet har vært gode.

– Det var et vel gjennomført arrangement. Russen oppførte seg så å si eksemplarisk, med unntak av de to hendelsene utenfor hallen. Mitt inntrykk er at planleggingen fra arrangørens side også var veldig bra.

Arrangøren, politi og kommunen skal møtes for å evaluere russearrangementet i nærmeste fremtid.