NRK Meny
Normal

Nekter straffskyld for havariet

Både kapteinen og styrmannen fra «Full City» sa seg ikke skyldig da rettssaken startet mot dem mandag.

Kapteinen og styrmannen

Kapteinen og styrmannen erklærte seg begge ikke skyldig da rettssaken mot dem startet.

Foto: Tegning: Stein Ivar Ingebrigtsen
Full City ved Såsten

Lasteskipet grunnstøtte utenfor Langesund i fjor sommer.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Ikke straffskyldig, svarte de to kinesiske sjøfolkene. Kapteinen og vakthavende styrmann er tiltalt for brudd på forurensningsloven og skipssikkerhetsloven.

Natt til 31. juli i fjor sommer gikk lasteskipet «Full City» på grunn ved Såstein utenfor Langesund. Skipet hadde 1120 kubikkmeter tungolje om bord - rundt 300 tonn olje rant ut i sjøen.

Les: Ønsker tips om oljerester

250 millioner kroner

Oljesøl fra skipet er registrert fra land fra Vestfold til Aust-Agder. Så langt har oppreskningen etter oljesølet kostet rundt 250 millioner kroner

– Jeg mener jeg har handlet i samsvar med internasjonale standarder for sjøfolk, sa kapteinen, da han nektet straffskyld i rettsaken.

Vakthavende styrmann erkjente heller ikke straffskyld for noen av tiltalepunktene.

50 vitner

I fire måneder satt kapteinen (55) og styrmannen (27) i varetekt. I desember fikk de reise hjem til Kina.

Rettssaken ble forsinket i nesten 30 minutter fordi det følge mange formaliteter med når det er to utenlandske statsborgere på tiltaltebenken.

Cirka 50 personer skal avgi vitneavklaringer. Alt som sies i retten må tolkes, og det er derfor ventet at rettsaken vil ta to uker.

Les også: 2500 sjøfugler døde

 • Veier åpne

  Bjørntvedtvegen i Skien er åpnet igjen. Fylkesvei 851 mellom Varland og Arabu er også åpen igjen etter uvær.

 • Stenger Bjørntvedtvegen

  Bjørntvedtvegen i Skien frå krysset Bjørntvedtvegen og Kjørbekkdalen til krysset Bjørtvedtvegen og Trommedalsvegen blir stengt i minst ein time grunna berging av to vogntog. Politiet er på staden.

 • Vogntog sperrar trafikken i Siljan

  Eit utanlandsk vogntog har mista kontrollen på svært glatt underlag i bakkane frå Holtesletta og ned mot Siljan sentrum og står på tvers og sperrer for annan trafikk. Politiet er på veg til staden. Veg trafikksentralen er varsla.

 • Forsinket søppeltømming

  Stort snøfall, slaps og is gjør tømmingen av avfallsdunker ekstra tung og vanskelig, melder Renovasjon i Grenland. Det kan bli noen forsinkelser, og de ber folk være tålmodige. Renovatørene kommer så snart de kan.