NRK Meny
Normal

Må vente fem år på alle svar

Først om fem år får vi se alle konsekvensene av oljeutslippet etter «Full City»-havariet i sommer.

Stråholmen i Kragerø

Opprydningsarbeidet etter «Full City»-havariet har vart i mange måneder.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Kystverket har bestilt omfattende undersøkelser i etterkant av ulykka, forteller sjefsingeniør i beredskapsavdelingen i Kystverket.

Alt fra gift i fisk til turisme skal registreres frem til den tid.

Mange fugler og sjødyr er blitt tilgriset av olje

Mange fugler og sjødyr ble tilgriset av olje i ulykken i sommer.

Foto: Aud Darrud / NRK

- Disse undersøkelsene vil pågå i inntil fem år avhengig av hvilke funn som dukker opp underveis. De dekker strandsoner, fisk, pattedyr, skalldyr, vannkvalitet og så videre. Det er omfattende undersøkelser som nå settes i gang, sier Morten Hauge.

Les: - Kunne renset mer

Les også: Ny spesialstyrke for oljevern

De kinesiske eierne har forøvrig også bestemt seg for å reparere skipet , som ligger ved reparasjonsverftet Cityvarvet i Göteborg. Det melder Teknisk Ukeblad.

Titalls millioner

Det er Havforskningsinstituttet som har fått i oppdrag å samkjøre alle undersøkelsene. Mange forskjellige fagmiljøer i landet vil derfor være sysselsatt i åra framover.

Kartleggingsarbeidet vil kunne komme opp i flere titalls millioner kroner, men vil være svært lærerikt, sier Hauge. I norsk sammenheng er disse undersøkelsene blant de mest omfattende.

- Meg bekjent så har vi ikke hatt en så omfattende undersøkelse de senere år.

Sjheimevernet ved Full City

Sjøheimvernet på vei ut til «Full City» utenfor Langesund.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Turisme kartlegges

Hauge forteller også at de i forbindelse med tidspunkt og sted, også vil gjennomføre en frilufts- og reiselivsundersøkelse.

- Dette for å se på om det har funnet sted noen endringer i bruk av friluftsområder og besøk rundt hendelsen. Dette er knyttet direkte til hendelsen, og ikke noe forskning, avslutter Hauge.

  • Påførte kraniebrudd med hammer

    En 28 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i et år og tre måneder for grov vold. 28-åringen har blant annet påført en annen person kraniebrudd med en hammer. Mannen må også betale 87 000 i oppreisning som følge av volden.

  • Scoret 32 mål - linkes til Odd

    Tobias Lauritsen i Pors scoret sitt syvende hattrick i 3-0 seieren borte mot Express i dag. Spissen har scoret 32 mål i årets serie og nå linkes ungutten til Odd, skriver PD.

  • Laster Twitter-innhold
  • Kvalifisering for Notodden

    Notodden gjorde jobben borte mot Byåsen med 0–1 seier, men dessverre for Notodden vant Nest-Sotra borte mot Hønefoss. Dermed ble det 2. plass og kvalifiseringsspill om opprykk for Notodden. I den kampen møter de Raufoss, som kom på 2. plass i sin avdeling.