NRK Meny
Normal

«Full City»-ansvarlige ikke i arbeid

Ingen av de to sjøfolkene som er tiltalt etter «Full City»-havariet utenfor Langesund sist sommer har seilt for rederiet sitt siden ulykken.

De har heller ikke vært involvert i reparasjonen av «Full City», som om kort tid er ferdig reparert ved verftet i Sverige.

De frykter reaksjoner i hjemlandet, og nekter derfor både å bli fotografert og å uttale seg til pressen.

- Men det er neppe grunn til å tro at de vil bli møtt med represalier fra arbeidsgiveren, sier forsvarer Knut Smedsrud. Det begrunner han blant annet med at rederiet betaler reise og opphold for de to i forbindelse med rettsaken, som nå pågår i Nedre Telemark tingrett i Skien.

Grunnlag for streng reaksjon

Den 58 år gamle kapteinen blir nå pensjonist, etter å ha vært sjømann siden 1975. Annenstyrmannen (27) håper å få ny hyre når rettsaken er over. Han var på sin første tur som offiser, og hadde aldri vært i Norge før.

De to, som hadde ansvaret ombord i «Full City» ulykkesnatten, ble siktet for brudd på Forurensningsloven og Skipssikkerhetsloven kort tid etter ulykken, og de fikk ikke forlate Norge før i desember. Påtalemyndigheten var redd for at de ville unndra seg en rettsak i Norge, men Høyesterett avgjorde at de skulle få tilbake passene sine, slik at de kunne reise hjem til Kina.

- De to mener de ikke er straffskyldige, og hadde derfor ingen ønsker om å unndra seg rettsaken, sier Smedsrud.

- Vi mener det ikke er grunnlag for en så streng reaksjon som det påtalemyndigheten legger opp til, sa kapteinens forsvarer, Brynjar Østgård, i tingretten. Han henviste til en tilsvarende ulykke utenfor Fedje i 2007, der det ble en langt mildere reaksjon enn det påtalemyndigheten nå legger opp til i denne saken.

Rundt 50 vitner skal uttale seg i saken før den tas opp til doms om to uker.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Fylkesvei 352 er åpen for trafikk

  Fylkesveg 352 ved Grasmyrbakken mellom Stathelle og Langesund er nå åpen for trafikk igjen etter ulykka i ettermiddag.

 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50
 • Odd spilte uavgjort

  Odd spilte 1–1 mot 1. divisjonslaget Jerv i en treningskamp i ettermiddag. Fredrik Nordkvelle skåret Odds eneste mål.