Hopp til innhold

Se opp for datavirus

De er ofte menn, sitter som regel i Øst-Europa og er på jakt etter sensitiv informasjon. Databransjen klør seg i hodet over hvordan de skal få tak i svindlerne som florerer på internett.

Datavirus

Illustrasjonsbilde.

Foto: Nils Martin Brandvik / NRK

De er omtrent umulige å få has på.

– Det er en evig runddans, bekrefter Snorre Fagerland ved Norman Proactive ITsecur.

Snorre Fagerland.

Snorre Fagerland ved Norman Proactive ITsecur.

Foto: Snorre Fagerland

De tjener nok penger til å vokse seg større, og er dessverre ett lite skritt foran de som jakter dem. De får også god hjelp av uansvarlige brukere av internett.

– Alle i bransjen sliter med mengden som kommer inn, og jobber frenetisk med å dekke opp alle hull, forteller Fagerland.

Ikke original

Alarmen går på maskinen. Det spretter opp ett antivirusprogram som skal hjelpe deg å finne ut av hva alarmen går ut på. Du klikker kjør, og vips, maskinen din har virus, eller er i verste fall kontrollert.

– Det er det mest kjente bedrageriforsøket, bekrefter Fagerland ved Norman Antivirus.

– Du blir avkrevet en sum for bruken av programmet som ligner mistenkelig på offisielle virusprogram. Svindlerne prøver de å lure deg til frivillig å installere skadelige programmer, fortsetter han.

Facebook

En annen metode for å komme seg inn på din maskin er å fortelle deg at du må laste ned siste versjon av et eller annet program.

Facebook og andre sosiale medier inneholder ofte små videosnutter av forskjellig slag som krever for eksempel Flash Player for å spille av.

– Her bør man også være på vakt i forhold til regninger og dokumenter som kan være falske, advarer Fagerland.

Private mest utsatt

De fleste bedrifter har trygge nettverk med solide sikkerhetsløsninger. Men også på dette området har Norman vært ute for bedrifter som har blitt forsøkt utpresset etter at bander har fått kloa i sensitiv informasjon.

– Men problemet er mye større på privatmarkedet, hvor det virkelig er en jungel, forklarer Fagerland

Det største problemet på verdensbasis har ett nummer; 419. Det «klassiske» Nigeriabrevet skriver seg fra 1970-tallet som ble sendt enten i form av et vanlig brev, telex eller telefaks.

Amerikanske Ultrascan som forsker i svindel på nett opplyser på sine sider at 41 milliarder kroner har forsvunnet på denne måten, og at det er finnes mer enn 300.000 mennesker som livnærer seg på denne måten.

Gode tips om sikkerhet på nett finner du hos forbrukerrådet.