NRK Meny
Normal

Dette skiltet skremmer bort feilparkerere

SELJORD (NRK): Skiltet som pryder parkeringsplassen utenfor Telesenteret, skremmer folk fra å parkere på HC-plassene.

Skilt på handikapparkeringsplass

Ideen til skiltet ble funnet i Danmark, forteller kjøpmann Kai Teigen. Han er glad for at skiltet virker.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Historien bak skiltet er vel egentlig at vi i lang tid irriterte oss over hvor lite noen folk viser hensyn til de som er bevegelseshemmet, forteller Kai Teigen, som driver Meny-butikken på senteret.

Folk respekterer skiltet. De føler seg kanskje litt mer dumme hvis de står der nå.

Kai Teigen / NRK

HC-plassene på parkeringsplassen utenfor senteret, ligger nærmest inngangsdøren. De andre plassene ligger bare noen meter lenger unna inngangen.

Irritasjon

Før sto det skilt i begge endene av plassene, uten at det hjalp på hvem som tok seg til rette og parkerte der. Teigen forteller at dersom de snakket til folk som ikke skulle stå parkert der, ble de irriterte.

Et eksempel på nytten av skiltet, kan Teigen fortelle fra en fredagskveld. Da sto det en bil parkert på HC-plassen, og ut fra senteret kom det en helt frisk mann med to bæreposer i hver hånd.

Kai Hallvard Teigen

Kai Teigen er fornøyd med effekten skiltet har på HC-plassene i Seljord.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– En som jobber inne i butikken sa forsiktig til mannen at han vel egentlig ikke skulle stå der. «Ser du ikke hvor mye jeg har å bære på», var svaret fra mannen. Da er det bare enda mer riktig å ha skiltet der, synes jeg, sier Teigen.

Dansk import

– Jeg så teksten til skiltet i en dansk butikk. Og da slo det meg med en gang at vi måtte få det her også, sier Teigen.

Reaksjonene har bare vært positive.

– De som har brukt for å stå der, takker veldig. Og når responsen fra dem er god, er hensikten oppnådd. Da er jeg fornøyd, sier Teigen.

Og skiltet fungerer. Etter at det kom opp står det nesten aldri biler der som ikke skal stå der.

– Folk respekterer skiltet. De føler seg kanskje litt mer dumme hvis de står der nå, tror Teigen.

 • Fleire mistenkte for ruskøyring

  Politiet har stoppa fleire bilar i natt både i Bamble og i Seljord der dei mistenkjer førarane for å ha køyrd i narkotikarus.

 • Råkøyrde i 60-sone

  UP stoppa ein bil på E18 i Bamble i natt. Sjåføren frå Kragerø køyrde i 103 km/t i 60-sona. UP mistenker òg at sjåføren køyrde i hasjrus. Det vart teke blodprøve av mannen, og han mista lappen på staden.

 • Politifolk måtte hoppe til siden

  Politiet måtte hoppe til siden for å ikke bli påkjørt da de forsøkte å stanse en bil i høy fart i Bamble i Telemark i natt. Noe senere fikk de stanset bilen med en 22-åring. Han mistenkes for kjøring i narkotikarus, og har heller ikke førerkort.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen