– Forkjørsrett er ikke påkjørsrett

SKIEN (NRK): Trange vinterveier krever mer av oss som bilister. – Bruk mer vett og ikke kjør på din rett, sier kjørelærer.

– Trange vinterveier krever mer av oss som bilister. – bruk mer vett og ikke kjør på din rett, sier kjørelærer.

VIS HENSYN: Kjørelærer Preben Utzig tar ofte med seg elevene til denne gata. Her står bilene tett parkert på begge sider av veien.

Den snørike vinteren på Østlandet har ført til trange gater, glatte veier og høye brøytekanter som hindrer god sikt. Kjørelærer Preben Utzig mener det krever at vi tar mer hensyn til andre trafikanter.

– Kan bli flinkere

Hver uke tilbringer Utzig mellom 40 og 50 timer i trafikken. Han er stort sett fornøyd med det han ser, men når det gjelder generell vikeplikt kan vi bli flinkere.

Preben Utzig

Som kjørelærer tilbringer Preben Utzig mellom 40 og 50 timer i trafikken hver uke.

Foto: Roald Marker / NTB

– Denne vinteren har snøen skapt utfordringer. Det har vært en del trange gater og uoversiktlige veikryss. Der kan vi bli bedre, sier han.

UP-sjef Øystein Krogstad i region sør er enig.

– Man har forkjørsrett, ikke påkjørsrett.

Han sier vinterføret har ført til flere ulykker.

– Vi får mange rare telefoner, og noen av dem handler om manglende overholdelse av vikeplikt. Det er høye brøytekanter, dårlig sikt og glatt føre. Det er klart at det er noen som har bulka litt, sier han.

Tett parkert

Preben Utzig svinger inn i en av Skiens trange gater. Hit tar han ofte med seg elevene.

– Dette er et område som er ganske krevende. Vi bruker det veldig ofte både sommer og vinter.

I gata står bilene tett parkert på begge sider av veien.

Øystein Krogstad

Man har forkjørsrett, ikke påkjørsrett, sier UP-sjef Øystein Krogstad.

Foto: Roald Marker / NRK

– Når det kommer en bil imot stopper jeg på et sted hvor det faktisk er mulig å møtes, så vi ikke blir stående på det trangeste og mest uframkommelige stedet. Da skjønner andre at de må bremse ned, og jeg blir tryggere på at jeg kan flytte meg, sier han.

– Men hva når våren kommer?

UP-sjefen innrømmer at han er litt spent.

– Erfaringsmessig går hastigheten litt opp. Mitt beste råd er å holde vikeplikten. Ikke bruk påkjørsretten, men bruk forkjørsretten når du kan.