Hopp til innhold

– WWF fusker med reketall

– WWF-Norge svartmaler situasjonen for rekefiske sørpå, sier Naturvernforbundet, etter at WWF-Norge tidligere denne uka advarte mot å spise reker.

REKEFISKE

WWF står fast ved at du ikke bør spise ferske reker fra Sør-Norge i sommer.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Det var i en fersk sjømatguide som ble presentert tidligere denne uka at WWF-Norge kom med advarslene.

Organisasjonen ser en sammenheng mellom ulovlig dumping av småreker og lav rekebestand.

– Fusk

Reker

Reker er en delikatesse du ikke bør spise med god samvittighet, mener WWF.

Foto: Geir Evensen / NRK

Naturvernforbundet mener WWF fremstiller tilstanden feil.

– Når WWF har referert til kontrolldataene fra Kystvakten har de gjort et uetisk utvalg av informasjonen. Det er feil, sier fagrådgiver i Norges Naturvernforbund, Per-Erik Schultze.

I WWF-Norges sjømatguide er reker plassert sammen med røde arter som hai og sverdfisk. Det gjør de blant annet på bakgrunn av årets kontrolltall fra Kystvakten fram til mai, der tre av seks norske båter i Sør-Norge ble anmeldt for ulovlig dumping av reker.

Nye opplysninger fra Kystvakten viser at de totalt har kontrollert 18 norske båter i år. Schultze i Naturvernforbundet mener organisasjonen burde presentert tall fra året som har gått, ikke bare tall for noen få måneder.

– Hadde dette vært forskning, så hadde dette blitt kalt forskningsfusk. Her har de plukket ut noen av kontrollene som har vært dårlige, og bare fremhevet dem for å svartmale situasjonen for rekefiske sørpå, sier han.

– Hvordan kan du si at dette er fusk?

– Når man driver med forskning eller vitenskap så skal man jo forsøke å ta flest mulig prøver og danne et best mulig bilde av virkeligheten. Da går det ikke an å henvise til bare seks kontroller av alle de hundre som er gjort. Det må være fusk med dataene, mener han.

– Totalvurdering

Kystvaktens tall for 2013 viser at det er gjort 68 kontroller av norske rekebåter som ikke førte til anmeldelse av ulovlig dumping av småreker.

Karoline Andaur

Leder for havmiljø i WWF-Norge, Karoline Andaur, sier at WWF ikke prøver å svartmale situasjonen.

Foto: Privat

Leder for havmiljø i WWF-Norge, Karoline Andaur, mener likevel det er riktig å fokusere på de tre båtene som er anmeldt for ulovlig dumping i år.

– Vi vil si at det er representativt for at det foregår for mye dumping. Vi har også gjort tilgjengelig de kontrollene som ble gjort i fjor på våre nettsider. Men vi valgte å dra frem tre kontroller fra 2014 på grunn av anmeldelse for dumping, og på grunn av at det internasjonale havforskningsrådet sier at det er en tredobling av dumping av reker i Norge de siste årene, sier hun.

– Ønsker dere å fremstille tilstanden dårligere enn hva tallene kan bekrefte?

– Nei, absolutt ikke. Det er en totalvurdering, ikke bare dumpingen, som gjør at vi har satt rekene sammen med røde arter, sier hun.

– Sier bon apetitt

WWF står fast ved at du ikke bør spise ferske reker fra Sør-Norge med god samvittighet i sommer:

– Jeg mener at rekefiske fra Nordsjøen og Skagerak nå ikke er bærekraftig, og dermed kan man heller ikke spise reker med god samvittighet i år, sier Andaur.

Tvert om mener Naturvernforbundet, og sier heller «bon apetitt».

– Ut fra kunnskap vi har om både bestanden og fiskeriet kan folk i Sør-Norge nyte reker fra de lokale fiskemottakene med god samvittighet hele sommeren, avslutter Schultze i Naturvernforbundet.