– Vil ikke bygge nytt

SELJORD (NRK): Kommunen har brukt seks millioner på å lage et nytt byggefelt. Etter tre år har de ennå ikke solgt en eneste tomt.

Tømmeråsen i Seljord

0-SALG: Ingen har kjøpt tomt i Tømmeråsen i Seljord.

Foto: Mikkel Aanderaa / NRK

Det er en regntung ettermiddag i det som ikke lenger er et helt nytt boligfelt. For tre år siden investerte Seljord kommune i dette boligfeltet i Tømmeråsen. Dagens fravær av sol illustrere godt mangelen på kjøpere.

– Her har vi ikke solgt noen tomter ennå, sier plan- og utviklingssjef er Frid Berge.

Kari Gro Espeland og Frid Berge

Rådmann Kari Gro Espeland og plan- og utviklingssjef Frid Berge viser frem tomtene med flott utsikt.

Foto: Mikkel Aanderaa / NRK

Tregt marked

Berge viser frem felt tre i Tømmeråsen. Tomtene har en storslagen utsikt over Seljordsvatnet, men området med 17 ferdig opparbeidede tomter ligner mest på et steinbrudd. Her er det ikke en eneste grønn flekk.

– Det er vanskelig å spekulere i grunnen til at vi ikke har solgt tomter, men det er klart at det er et litt vanskelig marked å selge tomter i, sier Frid Berge.

Hun forteller at det er første gang Seljord kommune har klargjort et helt boligfelt. Normalt har de gjort klar en og en tomt. Hun tror at det gode markedet for brukte hus gjør at folk velger brukt fremfor å bygge nytt.

– Det å investere i en ny bolig er en høyere pris enn å kjøpe brukt, sier Berge.

Les også:

Lettere med visningshus

Berge får støtte av eiendomsmegler Berit Seltveit Dale hos Aktiv.

– Det har ikke vært så veldig mye tilflytning de siste årene, og et har vært en del brukte boliger til salgs, som folk kanskje heller valgt på grunn av prisene, sier Dale.

Berit Seltveit Dale

Eiendomsmegler Berit Seltveit Dale hos Aktiv Eiendomsmegling tror det er lettere å selge tomter med et visningshus.

Foto: Mikkel Aanderaa / NRK

Ifølge Dale er det også lettere å få solgt nye hus, dersom en utbygger lager et visningshus.

– Hvis det er entreprenører som bygger visningshus, så kan det være lettere å få solgt, enn om man bare skal se en tomt og ikke helt klarer å se for seg hvordan det blir, sier Dale.