Hopp til innhold

– Vil heller ha eplemost enn vin

Restaurantbesøkende velger stadig oftere eplemost til maten, og drikken har også tatt delvis over for vin.

Epler

Det er stort behov for epler. Behovet er økende, blant annet på grunn av etterspørsel etter råvare til eplemost, sier eplebonde.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Britt Kåsin

Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt sier at etterspørselen etter eplemost er stor.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Eplebygda Gvarv i Telemark bader i høstsol. Det er midt i den norske eplesesongen, og etter noen heller dårlige sesonger har eplebøndene endelig noe å juble for.

– Vi har et godt år i år. Vi hadde utfordringer med mye regn i blomstringstiden, men etterpå har det vært fint, sier eplebonde Halvor Holtskog, som sammen med kona Kari driver Nyhuus gård på Gvarv.

Tross en god sesong, er det likevel mangel på epler.

– Det er et skrikende behov for mer epler, både til konsum og som råvare til eplemost, sier Holtskog.

– Alkoholfritt alternativ

For eplemost har virkelig fått en oppsving den siste tiden. Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt sier at hun har hørt om flere restauranter som opplever stor etterspørsel, og at noen kunder velger denne drikken fremfor vin.

Eple

Det produseres 7 000 tonn epler i Norge i år, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Det er en morsom utvikling at flere kunder heller vil ha eplemost enn vin. Jeg tror utviklingen kommer fordi mange har oppdaget at det smaker optimalt til mange typer mat, sier hun.

Flere restauranter NRK har vært i kontakt med bekrefter langt på vei det Kåsin sier.

– Eplemost er absolutt vårt mest populære alkoholfrie alternativ. Det er dårlig utvalg av alkoholfri vin, og eplemost passer ofte bedre til mat, sier daglig leder av Markveien mat og vinhus i Oslo, Jarle Baer.

Restauranten Smak i Sandefjord, Jacob&Gabriel folkegourmet i Skien og Friisebrygga mat- og vinhus i Porsgrunn har samme erfaring.

– Syren i eplemost passer godt til mat. Det hender at noen velger eplemost fremfor vin, men oftest ser vi at eplemost er det klare alternativet til alkoholfri vin, sier kjøkkensjef Anders Johan Pedersen ved Friisebrygga mat- og vinhus.

Vant pris

Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog

Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog vant i fjor prisen for Norges beste eplemost. De tok både førsteplass og andreplass.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Tilbake på Gvarv. Halvor Holtskog er ikke overrasket over at eplemosten er populær.

– Det er et rent og godt produkt som ikke er tilsatt noe som helst. Det er mye smak, og det omtrent som å spise et eple, sier han.

Han og kona vant i fjor prisen for Norges beste eplemost.

– Hemmeligheten er gode råvarer, tålmodighet og et godt fruktpresseri. Vi lar eplene henge lenge, og vi lar dem stå i noen dager etter innhøsting for å runde av smaken, sier han.

Eplesaft i årene

Holtskog står midt i den første eplehagen på gården.

– Disse seks trærne ble plantet av konas bestefar i 1920. De gir fortsatt epler med god smak og god holdbarhet. Epler er som folk. De trenger stell og pleie, og hvis de får det så holder de seg godt, sier han.

Han håper flere vil satse på epler, og er ikke redd for konkurranse. Tvert imot.

– Vi som driver med epler i dag greier ikke å dekke det norske markedet. Men hvis alle trår til og utvider, så vil det bli bedre. Vi har langt igjen, så jeg håper alle gode kolleger kan gå sammen, slik at vi kan få til et løft, sier han.

– Men hva er som gjør at dere fortsetter å holde på med epler år etter år?

– Det renner eplesaft i årene våre. Vi liker å holde på med dette, rett og slett, sier han.

– Skrikende behov for mer epler. Video fra Telefrukt på Gvarv, hvor det pakkes epler.

VIDEO: På Telefrukt på Gvarv pakkes det epler som kommer inn fra Telemark, Buskerud og Vestfold. Behovet for epler er økende.