NRK Meny
Normal

– Viktig å holde på tradisjonene

RAULAND (NRK): Utenfor Raulandsakademiet, ligger en samling gamle laftede bygg rundt Telemarkstunet. Her kan man oppleve god gammeldags telemarkskultur, med håndverk, bakeri og takkebakeri.

Ekteparet Torbjørn og Karin Løvaas

LAGER KLING PÅ GAMLEMÅTEN: Ekteparet Torbjørn og Karin Løvaas lager kling til gjestene på Telemarkstunet.

Foto: Tellef Dahll / NRK

I et lite rom, i en laftet hyttene på Rauland i Telemark, står ekteparet Torbjørn og Karin Løvaas i et takkebakeri. Torbjørn står for kjevlingen og Karin står for smøringen. Sammen lager de kling på den gamle måten, og den skal spises fersk.

– Den skal smøres med smør, og drysses med sukker. Da skal den bare brettes og så er den klar til å spises.

Les også:

Det beste de har sett

På Telemarkstunet på Rauland står et knippe laftede hus samlet utenfor Raulandsakademiet, hvor man kan se gamle håndverk, kjøpe et brød fra det gamle steinovnsbakeriet, eller smake på Torbjørn og Karin sin kling.

Turistsjef i Rauland, Torben Andersen, sier at hele stedet er en opplevelse.

– Dette er veldig typisk Telemark, det er veldig hyggelig å vise dette fram til turistene. Og utenlandsturistene blir fascinert. De sier det er det beste de har sett på hele turen.

Mange fine bygninger

Tunet er godt besøkt av turister og av lokale. Håvard og Tarald, er med pappa på hytta og har fått smake på bakervarene.

– Det er mange fine gamle bygninger som er veldig fine å se på.

Inne i takkebakeriet er Karin klar for å sette kronen på verket. Leivene med kling er smurt, og skal pakkes, på bordet ligger resultatet av morgentes arbeid, en stabel med kling.

– Det er veldig viktig at vi holder på gamle tradisjoner.

  • Laster Twitter-innhold
  • Kvalifisering for Notodden

    Notodden gjorde jobben borte mot Byåsen med 0–1 seier, men dessverre for Notodden vant Nest-Sotra borte mot Hønefoss. Dermed ble det 2. plass og kvalifiseringsspill om opprykk for Notodden. I den kampen møter de Raufoss, som kom på 2. plass i sin avdeling.

  • Odd 2 tapte stort

    Det ble tennissifre i årets siste kamp i 2. divisjon for Odd 2, da de tapte 6–1 mot Fram Larvik. Dermed endte Odd 2 med 26 poeng i årets 2. divisjon, noe som var nok til å holde seg i divisjonen.

  • Dyr fyllekjøring

    En 49 år gammel mann fra Kragerø er dømt til å betale 87 000 kroner i bot etter å ha fyllekjørt. I tillegg til bota er mannen dømt til 15 dagers betinga fengsel, samt at han må klare seg uten førerkort i 14 måneder.