NRK Meny
Normal

– Viktig å holde på tradisjonene

RAULAND (NRK): Utenfor Raulandsakademiet, ligger en samling gamle laftede bygg rundt Telemarkstunet. Her kan man oppleve god gammeldags telemarkskultur, med håndverk, bakeri og takkebakeri.

Ekteparet Torbjørn og Karin Løvaas

LAGER KLING PÅ GAMLEMÅTEN: Ekteparet Torbjørn og Karin Løvaas lager kling til gjestene på Telemarkstunet.

Foto: Tellef Dahll / NRK

I et lite rom, i en laftet hyttene på Rauland i Telemark, står ekteparet Torbjørn og Karin Løvaas i et takkebakeri. Torbjørn står for kjevlingen og Karin står for smøringen. Sammen lager de kling på den gamle måten, og den skal spises fersk.

– Den skal smøres med smør, og drysses med sukker. Da skal den bare brettes og så er den klar til å spises.

Les også:

Det beste de har sett

På Telemarkstunet på Rauland står et knippe laftede hus samlet utenfor Raulandsakademiet, hvor man kan se gamle håndverk, kjøpe et brød fra det gamle steinovnsbakeriet, eller smake på Torbjørn og Karin sin kling.

Turistsjef i Rauland, Torben Andersen, sier at hele stedet er en opplevelse.

– Dette er veldig typisk Telemark, det er veldig hyggelig å vise dette fram til turistene. Og utenlandsturistene blir fascinert. De sier det er det beste de har sett på hele turen.

Mange fine bygninger

Tunet er godt besøkt av turister og av lokale. Håvard og Tarald, er med pappa på hytta og har fått smake på bakervarene.

– Det er mange fine gamle bygninger som er veldig fine å se på.

Inne i takkebakeriet er Karin klar for å sette kronen på verket. Leivene med kling er smurt, og skal pakkes, på bordet ligger resultatet av morgentes arbeid, en stabel med kling.

– Det er veldig viktig at vi holder på gamle tradisjoner.