– Vi trenger lærere som selv lykkes på skolen

Lærerstudenter fortviler over nye karakterkrav som gjør at de må tilbringe sommerferien på skolebenken. Regjeringen mener det er nødvendig for å sikre gode lærere.

Forkurs i matematikk

SOMMER PÅ SKOLEBENKEN: Over 100 studenter har meldt seg på forkurset i regi av Høgskolen i Sørøst-Norge. Bildet viser lærerstudenter ved campus Telemark, en del av Høgskolen i Sørøst-Norge.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Som en del av det såkalte "Lærerløftet" i 2014, foreslo regjeringen å heve kravet til matematikk på grunnskolelærer- og lektorutdanningene fra karakteren tre til fire. Det nye kravet skal gjelde fra og med opptaket høsten 2016.

Det er jo ikke ideelt å sitte her med matematikken i stede fra å være ute å nyte sommerværet, men drømmen min er å bli lærer så da må jeg bare legge meg i selen, seier Madelene Wahlstrøm.

Hun er en av 1000 kommende lærerstudenter som deltar på forkurs i matematikk i sommer. Målet er å få god nok karakter til å komme inn på lærerstudiet til høsten.

Nødvendig Krav

Magnus Thue

Kjedelig for dem som må tilbringe sommeren på skolebenken, men nødvendig, mener Magnus Thue (H), politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet.

Foto: Høyre

– Regjeringen vil at barn i norsk skole skal lære mer, og da er det klart at de trenger lærere som selv lykkes på skolen. Læreryrket er et av landets aller viktigste, og da er det også viktig at de tiltrekker seg de aller beste studentene. Det er bakgrunnen for at vi har økt karakterkravet for lærerstudenten, sier politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet, Magnus Thue (H).

Betyr det at kvaliteten på lærerstanden i dag er for dårlig?

– Nei. Det er svært mange dyktige lærere. Men det er altså viktig å sørge for at noen av de beste velger et yrke som lærer, sier Thue.

Har ikke fått eksamensresultatene

Forkurs matematikk

Minstekravet i matematikk gjelder for såkalt P-matte, praktisk matematikk, og forkurset er for dem som har en gjennomsnittskarakter på mellom 3,0 og 3,99.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

NRK skrev i går at flere hundre studenter tilbringer ferien på skolebenken for å kunne bli lærere. Mange av dem var på kurset fordi resultatet av matteeksamen ikke var klart.

– De aller fleste som skal starte fikk mattekarakteren allerede for et år siden. Så dette er ikke et problem for de aller fleste. Det er klart at for de det gjelder så er det jo kjedelig, men nå har vi sett at det er en høy søkning til dette forkurset så det kan tilsi at det er en del som ikke er sikre på om de trenger det, men som likevel melder seg på. Og det er bra, sier Thue.

Ofrer sommeren for å oppnå drømmen

Høgskolen i Sørøst-Norge, med campuser i Vestfold, Buskerud og Telemark, har over 100 påmeldte til forkurset i sommer. Totalt har skolen 400 studieplasser på grunnskolelærerutdanningene 1–7 og 5–10 å tilby til høsten.

Strand

OFRER STRANDA: Flere ofrer nå sommerens sydentur for lærerdrømmen.

Foto: Colourbox