NRK Meny
Normal

– Vi kan ikke være avhengig av frivillige

DRANGEDAL (NRK): Jeanette Mo Gisholt ble så opprørt over at eldre i Drangedal mister nattevakten sin, at hun meldte seg til å stille opp frivillig. I dag møtte 25-åringen Agnes (103) og Gudmund (96) hjemme i bokollektivet i Drangedal.

Møte med de eldre i Drangedal

SE VIDEO: Slik var møtet mellom de eldre og hun som vil jobbe frivillig for dem.

Denne uken har vi hørt om Agnes, Gudmund og de andre beboerne på Neslandstunet bofellesskap, som delvis mister nattevakten sin.

Saken har ført til mange reaksjoner. Den som kanskje har engasjert seg aller mest er Jeanette Mo Gisholt, som i dag reiste til Drangedal for å møte de eldre.

Jeanette Mo Gisholt

Jeanette Mo Gisholt sier hun har hatt klump i magen siden hun hørte om denne historien.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Det skal egentlig ikke gå så langt i Norge at man må jobbe frivillig i eldreomsorgen for at de gamle skal føle seg trygge. Men hvis 14 eldre mennesker blir stående uten nattevakt og jeg kan bidra, så ønsker jeg å gjøre det, sier Gisholt.

Les også: Jeanette (25): – Jeg melder meg frivillig

– Går ikke an

Gudmund Straume synes det er fint at 25-åringen melder seg som frivillig, men mener at dette ikke er hennes ansvar.

– Det går ikke an å ha det slik at man skal måtte være avhengig av frivillige, sier han.

Jørn Knudsen

Rådmann i Drangedal Jørn Knudsen

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Venninnen Agnes Kittilsen er enig.

– Norge er et av verdens rikeste land. Dette går ikke an. Hvor er vettet til dem som lager lover og regler? Jeg har opplevd å ligge på gulvet halvannen time og ventet på hjelp. Det var ikke noe moro, sier Agnes Kittilsen.

– Når en er 103 år og har slitt i all sin tid, slik jeg har gjort, så er det ikke mer igjen å vente av et menneske, legger hun til.

Les også: Gudmund (96) og Agnes (103) mister nattevakten

Får ikke jobbe frivillig

At Jeanette Mo Gisholt har meldt seg frivillig ser ikke ut til å løse saken for de eldre.

Rådmann i Drangedal Jørn Knudsen synes det er prisverdig at 25-åringen melder seg som frivillig nattevakt, men sier at han ikke kan takke ja til tilbudet.

– Det er dessverre ikke så enkelt at vi bare kan ta imot frivillige, sier han.

– Jeg er ikke overrasket, sier Gisholt, men hun håper likevel at hennes initiativ har satt mer søkelys på saken.

Agnes Kittilsen og Gudmund Straume

Gudmund Straume (96) og Agnes Kittilsen (103) er frustrert over politikernes vedtak om å kutte i eldreomsorgen. De er glade for at de har hverandre.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

 • Bil havnet på taket

  En mann er kjørt til sykehus etter at en bil havnet på taket på Kjørbek i Skien. Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til ulykken.

 • En time ekstra kjøring

  E18 er stengt ved Gjerdemyra utenfor Kragerø i sørgående retning. Omkjøring skjer via Drangedal og Treungen. For reisende mellom Kragerø og Kristiansand gir det over en times lengre reisetid.

  Gjerdemyra
  Foto: Astrid Wåsjø Simonsen
 • En seier på fire kamper

  I eliteserien i bordtennis for kvinner vant Notodden mot Vikåsen, mens det ble tap for Bodø, og B-72. Notodden spilte uavgjort mot Drammen. Dermed tok laget med seg tre poeng fra helgens kamper som ble spilt på Notodden.

 • Golfbane under vann

  Golfbanen på Gumøy i Kragerø står under vann. – Banen var i utmerket stand helt til regnet kom, så jeg tror dette skal gå bra, sier styreleder i Gumøy golf AS Jarl Wist. Det anslås at omkring 20 mål ligger under vann.

  Gumøy golfbane
  Foto: Roy Isnes