NRK Meny
Normal

– Det blir en tung skolestart for oss alle

En venn og en klassekamerat mangler når barna ved Myrene skole i Porsgrunn begynner på skolen igjen torsdag. – Elevene kommer til å reagere forskjellig, sier rektor Stein Thomas Tusvik, etter at en 11 år gammel gutt døde av svineinfluensa i jula.

Stein Thomas Tusvik

Rektor ved Myrene skole Stein Thomas Tusvik forbereder seg til en tung skolestart etter at en elev døde av svineinfluensa i jula.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Myrene skole bader i et vakkert vintervær andre dagen i januar, men flagget som ennå henger på halv stang i skolegården vitner om en vond og spesiell hendelse.

Torsdag 27. desember døde en elev, som gikk i 6. klasse ved skolen, etter å ha blitt smittet av svineinfluensa. Dermed blir det en sorgtung start på skoleåret for elever og ansatte.

– Det har vært en veldig trist og rar jul, og dødsfallet har preget meg som rektor veldig. Det aller viktigste fra i morgen er å være der for elevene våre, sier Stein Thomas Tusvik.

Se video – derfor henger flagget fortsatt på halv stang:

Flagget på halv stang ved Myrene skole

Se video: Flagget henger fortsatt på halv stang ved Myrene skole.

Skal følge ekstra godt med

Etter at beskjeden om dødsfallet kom i romjula, har hele personalet på 45 i dag vært samlet til informasjonsmøte og planlegging.

– Vi har hatt besøk av kriseteamet ved Porsgrunn kommune, som har gitt oss råd og veiledning for hvordan vi skal ta imot elevene.

– Hvilke råd har dere fått?

– Det viktigste for oss å vite, er at barn reagerer ulikt. Vi har blitt rådet til følge ekstra med på endret adferd hos elevene den første tida.

Les andre saker om svineinfluensaen:

Minnemarkering

I morgen, torsdag, blir det først og fremst en minnemarkering som alle elevene skal være en del av.

– Dagen i dag blir brukt til å planlegge nøyaktig hvordan denne markeringen skal foregå. Det er en uvanlig situasjon for oss, men det aller viktigste er at elevene blir godt ivaretatt.

Rektor Tusvik sier at skolen ikke har blitt nedringt av bekymrede foreldre.

– Vi håper og tror at informasjonen som er lagt ut på hjemmesidene våre har vært god nok.

Myrene skole i Porsgrunn

I morgen kommer 220 barn tilbake på skolen etter juleferien. En pult vil stå tom.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Ta vaksinen raskt

Ettersom legekontorene har vært stengt i jula, har pågangen ved legevaktene vært enorm den siste uka. Toppen av epidemien er ventet i januar en gang.

– Vi har ingen tall som tilsier at toppen av epidemien er nådd ennå, derfor anbefaler vi folk å ta årets influensavaksine så raskt som mulig, sier lege og avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Karin Rønning til NRK.

Vaksinen man tok i 2009, da svineinfluensaen virkelig herjet, kan i noen grad fremdeles beskytte.

– Det er såpass mye restmotstandsevne i befolkningen, at faren for at mange blir alvorlig syke, er liten. Når det er sagt, kan vi ikke vite hvem som er godt nok beskyttet eller ikke, sier Rønning.