Porsgrunnsmann i isbjørndrama på Svalbard

– Veldig tragisk, sier Eigil Movik, men nødvendig å avlive isbjørnen som angrep en turist.

Isbjørn

Isbjørnen ble skutt etter å ha skadet en tsjekkisk turist 19. mars.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

Kvart på sju på morgenen kom telefonen: En isbjørn hadde gått til angrep på en turist. Han hadde ikke livstruende skader, men den tsjekkiske mannen hadde fått flere rifter og kloremerker i ansiktet, på armene og på ryggen.

Eigil Movik.

Eigil Movik har jobbet hos Sysselmannen i over ett år. Han er seniorrådgiver i natur- og artsforvaltning.

Foto: Jan Erik Tangen / NRK

– Isbjørnen var blitt skutt på av noen i turfølget, men vi visste ikke hvor hardt skadd den var, forteller Eigil Movik hos Sysselmannen på Svalbard.

Sammen med en lege og politifolk reiste han til stedet i helikopter. Legen ble satt av for å hjelpe den skadde, mens de begynte søket fra helikopteret. De kunne se blodspor i snøen der isbjørnen hadde gått.

– Vi fikk beskjed om at den var blitt skutt 2-3 ganger med en revolver på et par meters hold. Da bestemte vi oss for å avlive den.

– Frisk og fin ungbjørn

Movik synes det er tragisk å måtte skyte en isbjørn. Noen dager tidligere hadde de vært ute og sett det han beskriver som en frisk og fin ungbjørn. Dette er en av favorittplassene til isbjørn som skal finne mat.

– Den hadde fanga sel og var frisk og rask.

Han er lettet for at det gikk så bra med mannen som fikk skader etter isbjørnangrepet. Saken blir etterforsket av politiet.

Siden 1971 er fem personer drept av isbjørn på Svalbard.