NRK Meny
Normal

– Tragisk å fjerne 10.000-meteren

Tom Erik Oxholm mener det er tragisk at 10.000-meteren på skøyter, en distanse som nordmenn er oppfostret med, skal fjernes fra allround-EM i 2017.

Tom Erik Oxholm

LIKER 10.000-METEREN: Tom Erik Oxholm er bronsevinner på distansen i OL. Han liker dårlig at 10.000-meteren forsvinner.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

10.000-meteren på skøyter blir altså fjernet fra sammenlagtmesterskap, og første gang dette skjer er i europamesterskapet i 2017.

Hjerte for lange distanser

Mange nåværende og tidligere toppløpere reagerer på dette. Blant annet sier den nederlandske skøytekongen Sven Kramer at han ikke vil delta i mesterskap uten denne distansen.

– Det er tragisk. Det er vemodig at en historisk distanse skal strykes ut av et mesterskap, sier Tom Erik Oxholm, som selv vant bronse på 10.000-meteren under OL i Lake Placid i 1980.

Han skjønner godt at flere toppløpere reagerer på beslutningen.

– Selvsagt. For det første har jeg veldig hjerte for det å gå langt på skøyter. Men jeg har jo trent Ådne Søndrål, og hadde dette skjedd på hans tid hadde han virkelig hatt mulighet til å heve armene over hodet og blitt mester – også allround, sier Oxholm, og utdyper:

Hva er allround?

– Allround er jo et begrep som går på det å mestre en 500-meter og en 10.000-meter. Jeg vet ikke hva de har tenkt å kalle mesterskapet i 2017, men de kan ikke kalle det allround, for det er det ikke lenger da.

I stedet for å fjerne distansen skulle Oxholm ønske at Det internasjonale skøyteforbundet ville sett på muligheten for å forlenge mesterskapet med noen dager.

– Hvis argumentet er at det tar for lang tid å gjennomføre alle distansene når både kvinner og menn går i samme mesterskap, så vil jeg heller utvide mesterskapet med noen dager, slik at man kan utøve den distansen som vi i Norge er oppfostret med. Det samme er jo nederlenderne.

– Jeg tror jeg ville sett på muligheten for å forlenge mesterskapet for eksempel slik at kvinnene gikk torsdag og fredag og mennene lørdag og søndag, eller motsatt, sier Oxholm.

Han tror at å fjerne 10.000-meteren fra allroundmesterskap i praksis vil bety døden for de lange distansene – også de gode 5000-meterløpene.

Får støtte av skøytekommentator

– Ved å ha slik fokus på korte distanser som 500, 1000 og 1500, som betyr mye i poengsammendraget, vil også kvaliteten på 5000-meteren bli dårligere på sikt. Og da får vi ikke den kvaliteten på 5000 heter, og 10.000-meteren får enda mindre betydning for unge løpere som skal utvikle seg på skøyter, sier Oxholm.

Også Gisle Espeland, som i mange år var skøytekommentator for NRK, synes at det er trist at 10.000-meteren forsvinner.

– Som gammel skøyteidiot er jeg enig med Oxholm, som for øvrig var en fantastisk 10.000-meterløper, sier Espeland.

– Men det er noe med skøytesporten og konservatisme. Skøytesporten er på defensiven, i hvert fall i Norge, og det er nødvendig å finne på nye ting. Men det er kanskje ikke nødvendig å kaste ut barnet med badevannet, og kaste bort alt som er tradisjonelt og godt, sier Espeland.

Han tror at forslaget kan føre til at de gamle entusiastene kan forsvinne fra tribunene.