NRK Meny
Normal

– Ti turer i året er ikke bra nok

Mange blinde og svaksynte ønsker en utvidet, nasjonal ordning for tilrettelagt transport. Det finnes det ikke penger til sier Høyre og Frp, men KrF er uenig.

Blind.
Foto: HECKLER Pierre / PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

– Jeg bor midt mellom Ulefoss og Lunde og med ordningen som finnes i dag kan jeg ta ti taxiturer i året tur-retur, forteller 71 år gamle Øivind Bekkevold.

Han har vært svaksynt i nærmere 40 år og ønsker, som mange andre, nå en nasjonal ordning for tilrettelagt transport.

– Busstilbudet i Telemark er veldig bra, problemet er å gå på riktig buss, sier Bekkevold.

Øivind Bekkevold

FOR DÅRLIG: Styremedlem i Blindeforbundet i Telemark Øivind Bekkevold mener dagens ordning i Telemark er altfor dårlig. Nå håper han forslaget fra KrF vil få støtte under budsjettforhandlingene.

Foto: Privat

Bekkevold mener en utvidet TT-ordning kan bety svært mye for folk som er blinde eller svaksynte.

– Det vil jo bety mulighet for å delta mer aktivt i samfunnet og få være med på ting som er helt vanlig for alle andre, sier 71-åringen.

Utfordrende å finne pengene

En utvidet TT-ordning har blitt forsøkt i Nord-Trøndelag, Møre og Romsdal og Østfold. Forsøksordningen ble satt i gang av den rødgrønne regjeringen, men dagens regjering har ikke prioritert en utvidet, nasjonal TT-ordning.

Bård Hoksrud (Frp)

UTFORDRENDE: Frp-politiker Bård Hoksrud mener det blir svært vanskelig å finne pengene til en nasjonal TT-ordning på grunn av dagens flyktningsituasjon.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Regjeringen har sagt at de ikke klarer å finne midler til dette i 2016. Med dagens flyktningkrise står vi foran store økonomiske utfordringer, men jeg har stor forståelse for at Blindeforbundet er skuffet, sier Frp-politiker Bård Hoksrud.

Kristelig folkeparti mener derimot at det finnes midler til en nasjonal TT-ordning i budsjettene.

– Vi har foreslått 125 millioner med halvårsvirkning. Det er for dårlig når folk som Øivind Bekkevold bare kan få ti taxiturer med den ordningen som finnes i dag, sier stortingsrepresentant Geir Bekkevold.

Geir Bekkevold

NASJONALT: Stortingsrepresentant Geir Bekkevold (KrF) mener det finnes penger til en nasjonal ordning. I dag er det fylkeskommunene som har ansvar for TT-ordningen og Bekkevold mener det er urimelig å tro at de kan få til en bedre ordning på egen hånd.

Foto: Else Jorunn Saga / NRK

– Vi har hatt tre forsøksordninger med gode resultater og jeg ser ingen grunn til at vi ikke kan få til dette nasjonalt nå.

Hoksrud er enig i at dagens ordning i Telemark er for dårlig. Han mener likevel det vil bli utfordrende å finne pengene.

– Ingenting hadde gledet meg mer enn å få til en bedre løsning, men Frp har lenge vært bekymret for den situasjonen vi nå står ovenfor økonomisk, sier han.

Håper på gjennomslag i budsjettforhandlingene

Øivind Bekkevold sier han har forståelse for at det er utfordrende å finne penger til en nasjonal ordning. Han håper likevel KrF sitt forslag vil få støtte fra regjeringspartiene og Venstre når budsjettforhandlingene starter.

– Vi har hatt prøveordningen i over tretti år og det skjer lite eller ingenting. Jeg håper derfor at noe vil skje fremover, sier Bekkevold.

 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK
 • Skal oppgradere gruva

  Vest-Telemark museum har fått 700 000 kroner til å ruste opp gruvene på Åmdals Verk i Tokke.

  Pengene skal brukes til å gjøre gruvene sikrere og mer attraktive for besøkende, sier driftsleder ved museet, Karl Endre Bjerk, til Vest-Telemark blad.

 • Momsøkning er en dårlig ide

  Det er en skikkelig dårlig ide å øke momsen på reiselivstjenester fra 10 til 12 % slik regjeringa foreslår, mener ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje. Kleven sier at næringslivets avtaler ofte gjort og at denne momsen derfor blir en ren ekstrautgift.

  Jon Rikard Kleven, ordførar i Vinje
  Foto: Robert Hansen / NRK