NRK Meny
Normal

– Denne fotballkretsen er et forbilde for hele Norge

Utviklingstopp Henrik Lunde i NFF ber hele Fotball-Norge se til fotballkretsen der landets største barnehagecup ble arrangert i dag. – For dette er fotballens grunnfjell, sier Lunde.

Like etter klokken 10 i dag ble eliteseriehymnen spilt på Skagerak Arena, hjemmebanen til Odd. Inn på banen marsjerte alle stjernene på Odds A-lag, samlet seg på midten og håndhilste på nesten 700 barn.

Barnehagecup i Skien

Frode Johnsen og resten av Odd-spillerne hilste på nesten 700 barnehagebarn.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Ann Kristin Melås

Ann Kristin Melås var med på å starte opp barnehagecupen for ti år siden.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Henrik Lunde i NFF

Henrik Lunde i Norges Fotballforbund sier at barnehagecupen i Telemark er unik i Norge.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Dette vil barna huske

Fjorårets toppscorer i eliteserien, Frode Johnsen, tok seg etterpå tid til å bli med på utallige barnehagelagbilder før han måtte løpe i garderoben og bli med på lagmøtet foran Odd-treningen.

Han sier det er en glede å stille opp for barna.

– Jeg håper barna har det gøy, og at vi skaper litt fotballinteresse her, sier Johnsen, som mener det er viktig at A-lagsspillerne er med.

– Det er vi som er reklamen til Odd, så det er klart vi er viktige i denne sammenhengen. Og barna kommer til å huske at de var her og møtte spillerne, sier Johnsen.

En cup for bredde og glede

Etter innmarsjen inne på Skagerak Arena, var det tid for kamper. I år var 660 barn, fordelt på 72 lag, med på barnehagecupen. Alle barnehagelagene skulle spille tre kamper hver.

– Dette er helt fantastisk, slår Henrik Lunde, nestleder i utviklingsavdelingen i Norges Fotballforbund, fast og ser ut over de mange fotballbanene fylt med spillende barn.

Med på lagene er barnehagebarna som begynner på skolen etter sommerferien. Cupen har 10-årsjubileum i år, og ble startet av Ann Kristin Melås - som for ti år siden satt i styret til Telemark fotballkrets.

– Da tok Lundedalen barnehage initiativ til å lage en cup for alle fem-, seksåringer som skulle begynne på skolen. For det er de som skal begynne på fotball og andre idretter når skolen begynner, forteller Melås.

Hun sier at barnehagecupen utelukkende er til for å skape bredde og glede blant barna.

– Vi håper at de skal få et positivt møte med idretten. Derfor bruker vi ungdom fra toppidretten, slik at de kan dømme, være gode veiledere og gi et positivt førsteinntrykk av fotballen. Dette er for absolutt alle, sier Melås.

En del av fotballens grunnfjell

– Dette er den eneste kretsen i Norge som får til dette, og her er det nesten 700, barn som har en super avslutning på sin barnehagekarriere. Det er flott, sier Lunde i NFF.

Fotballklubben Odd er med på å arrangere cupen, og fotballelevene på Telemark toppidrettsgymnas dømmer kampene og lærer barna fotball underveis. Slike arrangementer er viktig for å få med flest mulig barn og for å få dem til å bli best mulig, mener Lunde.

– Nå får de en morsom smak på fotballen, og kanskje er det noen som ikke har drevet så mye med det før. Her kan de ha det kjempegøy, og det er det som teller - å få med flest mulig barn og få dem til å begynne med å spille fotball.

Og får man mange barn til å bli med og ha det gøy allerede når de er små, vil det også gagne toppen av norsk fotball, tror utviklingstoppen. Slike fotballcuper er en nødvendig del av grunnfjellet til fotballen, mener han.

Han etterlyser derfor at andre fotballkretser ser til Telemark.

– Her har man fått med mange barnehager, som blant annet har vært flinke til å lage drakter. Og så har Odd vært flinke til å lage innmarsj og bruke stadion, med hele A-laget som står og hilser på hvert eneste barn som er med. Dette samarbeidet er veldig bra, sier Lunde.

Barnehagecup i Skien

Alle barna og spillerne på Odds A-lag møttes på midten av Skagerak Arena.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK