Hopp til innhold

Glad for støtten fra Norge etter mannens død

Da ektemannen Jan Kristensen brutalt ble myrdet i 2013, spøkte det for Jans Academy i Kenya. I dag er enken, Anne Kristensen, i Skien for å motta støtte i form av 80 000 kroner.

Anne Kristensen

Anne Kristensen, enken etter Jan Kristensen fra Porsgrunn, er i Norge for første gang uten ektemannen.

Foto: Roald Marker / NRK

– Støtten fra Norge betyr alt. Da Jan døde i fjor var både barna på skolen og de ansatte redde for at alt skulle kollapse. Det har det ikke gjort og vi er veldig takknemlig, forteller Anne Kristensen med ettertrykk på hver stavelse.

«Sånn ville Jan gjort det»

Hun arvet en skole, et helsesenter og en idé etter mannen sin. Nå er det hun og sønnen Steve som styrer livsverket til Jan Kristensen videre.

Både skolen og helsesenteret ligger i Kisumu, den fjerde største byen i Kenya.

– Det har vært både tungt og vanskelig etter at han ble borte. Både jeg og de andre på skolen savner ham. Men vi har også gode minner og vi pleier å si at sånn ville Jan gjort det eller det ville Jan ha sagt. Så han lever på en måte videre.

Les også:

Jørn Tveter om Jan Kristensen

Fra klesbutikk i Porsgrunn til Kenya

Historien om Jan Kristensens liv i Afrika startet på 90- tallet. Han drev klesbutikk i Porsgrunn. Da han besøkte Kenya ble han berørt av det ha så og bestemte seg for å hjelpe.

Med støtte fra vennene i Norge og Prosjekt Gatebarn, har Kristensen bygget opp skoleanlegget Jans Academy, som gir tilbud til mer enn 500 elever fra førskole til høyere lærerskoleutdanning i Kisumu. Han har også bygget opp skoler og hjelpetilbud for flere fattige stammer rundt om i Kenya.

Jan Kristensen drept i Kenya

Jan Kristensen ble drept i Kenya.

Otto Halvorsen

Otto Halvorsen er med på å drive apparatet rundt hjelpen til Kenya videre etter Jan Kristensens død.

Foto: Roald Marker / NRK

–Skolen i Kisumu har 500 elever, de fleste av dem bor på skolen og er i alderen 5–18 år. Noen kommer fra Kisumu, mens andre kommer fra regionen rundt. Dette er foreldreløse barn fra slummen som har fått en sjanse til å komme videre, forteller Anne Kristensen.

Drømmen om helsesenter ble oppfylt

I februar gikk en av Jan Kristensens store drømmer i oppfyllelse. Da ble det åpnet et helsesenter i slummen i Kisumu. Ansatte gir helsehjelp på dagtid til dem som trenger det. De er seks personer, fire av dem jobber direkte med behandling og stell av syke.

For Anne og alle de andre er det trist at Jan selv ikke fikk oppleve dette.

– Han ville ha sunget av glede hadde han vært der. Uansett tror jeg at Jan nå er glad og stolt for at senteret er åpnet.

Førte gang i Norge uten Jan

Anne Kristensen har besøkt Norge en rekke ganger sammen med mannen sin. Dette er første gangen uten ham, men torsdag kveld skal hun til Tabernakelet i Skien for å motta en stor gave. Nemlig 80 000 kroner som er overskuddet etter en minnekonsert for ektemannen tidligere i år.

– For de pengene skal vi gjennomføre en av Jans andre store drømmer. Nemlig vannprosjektet. Det skal gi skolen rent vann og det betyr mye i en bydel preget av slum.

Skolen og helsesenteret i Kisumu lever videre på økonomisk støtte fra Norge. Finansieringen er basert på en fadderordning der hver elev på skolen har en fadder i Norge. Men det går ikke helt av seg selv.

Mange å takke

Anne Kristensen trekker frem to personer hun vil takke, nemlig Otto Halvorsen og Kari Gyldensten.

– Det vi gjør er hovedsakelig å drive apparatet videre. Både å holde kontakten med faddere og å holde orden på regnskapet. Regnskapet er det Kari som tar seg av, forteller Otto Halvorsen.

Torsdag kveld blir det anledning for Anne Kristensen og sønnen Steve til personlig å få takke for hjelpen. Da får de sjekken på 80 000 kroner etter minnekonserten, samtidig som de får møte noen fra støtteapparatet på Tabernakelet i Skien.

Anne Kristensen og Steve

Anne Kristensen og sønnen Steve jobber videre for å realisere drømmene til Jan Kristensen.

Foto: Roald Marker / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark