Hopp til innhold

– Større tilbud på Statoil enn ved Kanalen

Korte åpningstider, vanskelig å finne og lite å velge i. Det er dommen over spisesteder rundt og langs Telemarkskanalen. Tilbudet er faktisk mye bedre på hvilken som helst bensinstasjon. Lett å finne, lange åpningstider og stort utvalg.

Bagett

Lik det eller ikke. Utvalget av mat og drikke kan være bedre på en bensinstasjon en det er langs Telemarkskanalen. Neste år kan det bli en bedring.

Foto: Roald Marker / NRK

– Nei, det er jeg ikke enig i. Vi har mange gode spisesteder i området. Men noen er vanskelig å finne for turister som ikke er lokalkjente, mens andre kanskje ikke har åpent utover kvelden når turistene kommer.

Ordene tilhører Pål Kleffelgård som er daglig leder i Telemarkskanalen regionalpark. Han og kollega Frida Sviland har fått en analyse på bordet. Turisttilbudet i de seks kommunene som ligger langs Telemarkskanalen er analysert.

Ved hjelp av "hemmelige gjester", det vil si personer som er ute og undersøker tilbudet uten å gi seg til kjenne, er 70 aktører eller opplevelser undersøkt. Ett av områdene er altså mattilbudet.

Telemarkskanalen

Turister som ferdes langs Telemarkskanalen er ikke bare interessert i båtturen. De må også ha mat, gjerne tre ganger om dagen.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Variert meny

Ugunstige åpningstider, vanskelig å finne og et lite utvalg på menyene er noe av det som det må gjøres noe med. Til sammenligning er enhver bensinstasjon lett å finne, har lang åpningstilbud og en variert meny.

– Hamburgere, pølser, pizza, panini eller bagetter er bare noe av det vi har, forteller Paul Fossmo. Han eier Statoil-stasjonen på Bratsberg i Skien.

I tillegg har han det meste av alkoholfrie drikkevarer. Til kaffen kan du få nystekte vafler eller boller.

– På morran går det mye bagetter og kaffe, mens når det nærmer seg lunsjtid, skal kundene ha noe varmt, pølser eller hamburgere, forteller Fossmo.

Paul Fossmo

Paul Fossmo driver Statoil-stasjonen på Bratsberg i Skien. Der er det åpent fra morgen til kveld og det er mange retter å velge i.

Foto: Roald Marker / NRK

Flere spisesteder med lett adkomst og lang åpningstid hadde helt klart vært en fordel for Telemarkskanalen. Men prosjektkoordinator Frida Sviland, har ingen forhåpninger om det. Isteden velger hun å fokusere på tilbudet man har.

– Kan vi få til en gradvis forbedring av tilbudet, gjerne ved at vertskapet guider turistene om hvor det er lurt å legge veien og komme med anbefalinger, vil turistene føle seg mye mer ivaretatt.

Mange turister i Telemark:

Vanskelig å finne

Sviland liker heller ikke sammenligningen mellom mattilbudet i Regionalparken og på bensinstasjonene. Det hun er opptatt av, er at det kan gjøres mye for å bedre dagens tilbud.

– Vi kan blant annet forbedre nettsidene våre. Der står det mye om båtturer, attraksjoner og opplevelser, men lite om mat. Vi ser i rapporten at turistene lette etter mat. Men det skal vi gjøre noe med når de nye nettsidene våre kommer på nyåret.

Pål Kleffelgård minner også om at det allerede er mange gode spisesteder i de seks kommunene Telemarkskanalen slynger seg gjennom.

– Vi kan jo begynne på toppen. Der har vi Dalen Hotell, i Vrådal finner du flere steder, det samme i Lunde og Kviteseid, du har Kilen feriesenter, osv. osv. Utfordringen henger delvis sammen med åpningstider og ett utvidet tilbud på for- og ettersommer. Da er det færre folk og vanskeligere å tjene penger.

Ønsker lokalmat

Hverken Pål Kleffelgård eller Frida Sviland går av veien for å tilby turistene matpakker. Særlig om turen går inn i områder der man vet det er langt mellom spisestedene. Spørsmålet er hva den matpakka skal inneholde.

– Det kan være alt fra piknikkurver til enklere matpakker. Vi må ha en variasjon, akkurat som på spisestedene, mener Sviland.

Pål Kleffelgård Frida Sviland

Det må nødvendigvis ikke være gourmetmat alt som skal serveres til turistene, mener Frida Sviland til høyre. Pål Kleffelgård er enig i at en hjemmelaget pizza duger.

Foto: Roald Marker / NRK

Matpakke kan gjerne inneholde lokalmat, for eksempel spekemat mener Kleffelgård.

– Turistene har lyst til å smake på maten som er typisk for det området de besøker. Et eksempel er spekemat fra Telemark.

Pål Kleffelgård går ofte på jakt. Skulle han ønske noe på øverste hylle, var det mer vilt på menyene.

– Det blir mer og mer hjortevilt. Tenk så fint det kunne være for turistene å smake på hjortekjøtt fra Telemark, drømmer han.

Frida Sviland er mer nøktern og velger ikke på øverste hylle.

Statoil Bratsberg Skien

Mange turister har spist seg mett på en bensinstasjon i mangel av et åpent serveringssted.

Foto: Roald Marker / NRK

Les også:

– Telemark har mye god hverdagsmat som brød, kaker eller frukt. Og hva med gulrøtter, særlig når det er sesong for det. For ikke å snakke om flatbrød og spekemat, sier hun mens hun ser frem til førstkommende fredag.

Da skal mat- og serveringstilbudet behandles som ett av områdene i rapporten fra de hemmelige gjestene. Hele rapporten består av sju punkter og handler om alt fra servicevennlighet til profesjonalitet og lønnsomhet i turistbransjen. Rapporten skal da legges frem i sin helhet på Notodden.