– Som om 900 skulle mistet jobben i Grenland

FYRESDAL (NRK): IKM Maskinering i Fyresdal har sagt opp alle sine 15 ansatte. Ordfører i Fyresdal Erik Skjervagen frykter hva det vil bety for folketallet i bygda.

IKM Maskinering
Foto: Anne Svanaug Straume / NRK

– Det er ikke akkurat morsomt, men jeg får prøve å finne en annen jobb. For meg fremover blir det å pendle hvis jeg ikke finner noe annet her, men det er vel lite sannsynlig, sier Per Larsen som er en av de 15 ansatte om har mistet jobben i Fyresdal.

Torsdag skrev Vest-Telemark blad om at alle de ansatte ved IKM maskinering i Fyresdal mister jobben Det bor om lag 1300 innbyggere i Fyresdal og bedriften er den tredje største arbeidsplassen i bygda.

Larsen tror det blir vanskelig for mange av de ansatte å forsette innenfor det samme området i tida som kommer.

Per Larsen

LITE MOTIVERENDE: Per Larsen og seks andre ansatte skal fortsette produksjonen ut året. Larsen forteller at det er tung stemning på arbeidsplassen nå.

Foto: Anne Svanaug Straume / NRK

– Det er vel 40.000 som kniver om de samme jobbene, så det er vel lite sannsynlig at man finner noe innenfor samme område. Heldigvis har jeg mange bein å stå på så et eller annet skal jeg finne på, sier Larsen optimistisk.

Han forteller at det er tung stemning på bedriften fredag.

– Det er ikke så motiverende stemning der inne nå.

Når er din siste dag?

– 31. desember er min siste dag her, så da blir jeg arbeidsledig med mindre jeg finner noe annet innen den tid, sier Larsen.

Frykter at folk skal flytte

Ordfører i Fyresdal Erik Skjervagen sier de 15 oppsigelsene ved IKM Maskinering kan sammenlignes med at rundt 900 personer mistet jobben i Grenland. Han frykter nå hva oppsigelsene vil bety for folketallsutviklingen i bygda.

– Fyresdal er et attraktivt sted å bo og flytte til, men man jo ha en jobb. Vi har jobbet med folketallsutvikling i mange år og endelig klart å snu trenden etter Steinerskolen sluttet. Det vi frykter nå at folketallet skal gå ned og det tåler vi ikke så mye, sier Skjervagen.

Erik Skjervagen (Ap)

SMERTER: Ordfører i Fyresdal Erik Skjervagen sier de 15 oppsigelsene er det samme som om 900 skulle mistet jobben i Grenland.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Kommunen har fått forvarsler om at IKM ønsket å trekke seg ut av Fyresdal, og har tidligere tilbudt de ansatte hjelp til å fortsette bedriften på egen hånd. Det takket imidlertid de ansatte nei til.

– I en bedrift med så mange ansatte, produksjon og utstyr så må du ha en god del kapital. Det er det som er problemet, å ha nok kapital til å klare å holde ut med noen dårlig år fremover, sier Skjervagen.