NRK Meny
Normal

Politiet: – Smugler mennesker fra Brevik til England

Politiet mistenker at det foregår menneskesmugling i containere fra Brevik til England. Torsdag kveld ble fire personer fra Albania pågrepet og siktet for brudd på utlendingsloven.

Brevik havn

Fire personer ble pågrepet i containere på Brevik havn torsdag ettermiddag.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Kostveit

Odd Skei Kostveit forteller at de har etterforsket menneskesmuglingen siden 2010.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Personene, som alle har albansk pass og er mellom 20 og 30 år, ble pågrepet på havna i Brevik. Ingen av de pågrepne skal være bakmenn, opplyser politiet.

– Vi har etterforsket dette siden 2010. I dag fikk vi meldinger om at flere personer tok seg inn i en container og pågrep dem, sier politiadvokat Odd Skei Kostveit til NRK.no.

De fire er siktet for overtredelse av utlendingsloven, og blir fremstilt for varetektsfengsling i morgen.

– De hadde med seg sovepose, klær og mat for å holde ut i de 25 timene som turen tar. Det er en kald og lang tur, sier Kostveit.

Albanske miljø i Sverige

Brevik havn

Det var lite aktiviteter i Brevik torsdag kveld.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det var ansatte på terminalen i Brevik som varslet politiet cirka klokken 16.30 i ettermiddagen. De fortalte at fire personer hadde tatt seg inn i en henger som skulle om bord på en av DFDS' ferjer.

Politiet sier at de lenge har mistenkt at det foregår smugling av mennesker via containere på båt fra Brevik til havnebyen Immingham i England.

– Høsten 2010 pågrep vi to albanere, bosatt i Sverige, og siktet dem for å bistått andre med å komme seg ulovlig fra Brevik til England. Vi tror det dreier seg om et albanske miljø i Sverige som smugler albanere til England på denne måten.

Flere enkeltpersoner har etter den tid forsøkt å komme seg over på samme måte fra Brevik, og har blitt bøtelagt.

– Vi har fått inn flere meldinger om menneskesmugling, og etterforsket det. Det har vært kjent for oss gjennom flere episoder i 2010 og 2011 at folk har tatt seg inn i disse hengerne, sier Kostveit.

Brevik havn

NRK fikk ikke tilgang til nederste del av havna.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Transittland

NRKs journalist på stedet kan fortelle at ferja de fire skulle vært på, kommer inn til havna klokken 22 torsdag kveld. Den går videre natt til fredag og er fremme i England natt til lørdag.

Ferja frakter alt fra trailere, containere og biler.

– Dette er en av få ferjeruter som går direkte fra Norge til England. Også Esbjerg i Danmark har slitt med det samme, sier politiadvokat Kostveit.

Kostveit sier at Norge blir brukt som et transittland, i og med at at dette er en rute fra et Schengenland til et ikke-Schengenland.

– De regner med at dette er eneste måten å komme seg til England uten å bli oppdaget på. Ferjeturen tar, med ventetiden, cirka 30 timer. Ferjeruta fra for eksempel Gøteborg til England tar mye lengre tid, sier Kostveit.

Brevik havn

Politiet har tidligere pågrepet enkeltpersoner for å ha prøvde å komme seg ulovlig fra

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Kan ikke løse dette alene

Telemarkspolitiet forteller at de har et godt samarbeid med politiet i Sverige og England når det gjelder denne saken.

– Vi får også bistand fra Kripos. Vi gjør alt vi kan, men har ikke klart å finne bakmennene ennå. Vi innser at vi ikke kan løse dette problemet alene, så alle parter må bidra.

Politiet sier de nå samarbeider tett med havnemyndighetene i Brevik og ferjeselskapet DFDS.

– Ingen kommentar

Havnedirektør Finn Flogstad ville ikke kommentere saken torsdag kveld.

– Jeg vil ikke si noe om saken. Selv er jeg ikke i området, så jeg henviser til politiet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.