Hopp til innhold

– Mediene ønsker drapstiltale

Advokat Heidi Ysen mener mediene er skuffet over at en eks-politimann ikke er tiltalt for drap. Hun mener de lar det skinne gjennom i dekningen av saken. TA-redaktør Ove Mellingen helt uenig.

Advokat Heidi Ysen

Advokat Heidi Ysen reagerer på medienes dekning.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

I tre dager har en tidligere politimann sittet på tiltalebenken i Nedre Telemark tingrett i Skien. Han er tiltalt for å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand samt for å ha avgitt falsk forklaring.

Opprinnelig var han siktet for forsettlig drap, men hverken Statsadvokaten eller Riksadvokaten mente det var grunnlag for dette.

Ikke grunnlag for tiltale

Saken har vakt stor oppmerksomhet. Det hele startet 3. august i fjor. Da ble Linn Madelen Bråthen funnet død i sjøen utenfor Brevik. I mer enn en uke trodde alle at hun hadde vært utsatt for en ulykke. Helt til ukjente overvåkingsbilder viste at hun og den tiltalte eks-politimannen gikk sammen i retning Breviksbrua hvor det ble antatt at hun hadde hoppet fra.

Politimannen hadde hele tiden hevdet at de skilte lag da de forlot et selskap begge hadde vært i. Han ble siktet for falsk forklaring og forsettlig drap. Politimannen måtte også tilbringe noen uker i varetekt.

Skandaløs dekning

Rettssaken startet mandag denne uken. Tiltalen lød på falsk forklaring og for å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand. Advokat Heidi Ysen reagerer på mediedekninngen.

Nedre Telemark tingrett

Mediedekningen i saken har vært massiv de tre dagene rettsaken har vart. Ideelt skal begge parters syn komme frem. Advokat Heidi Ysen mener dekningen er skjev.

Foto: Tom Ole Buaas

I all dekning av denne saken skinner det gjennom at mediene er skuffet over at det ikke ble en drapstiltale, sier Ysen.

Hun hevder mediene anvender en snedig taktikk.

– De bruker familien til avdøde og deres bistandsadvokat og skyver dem foran seg for å legitimere oppslag som dekker medienes syn, altså en drapstiltale, sier Ysen.

Les også:

Feil tiltale

Fredag denne uken skrev redaktør Ove Mellingen i Telemarksavisa en kommentar. På forsiden av avisen stilles spørsmålet "Feil tiltale?". På en helside inne i avisa lister redaktøren opp argumenter som munner ut i konklusjonen hans. At eks-politimannen skulle vært tiltalt for drap.

Ove Mellingen sier til NRK at han skrev denne kommentaren fordi han tror tiltalen er feil.

Ove Mellingen

Redaktør Ove Mellingen i Telemarksavisa har skrevet en kommentar. I den hevder han at tiltalen er feil. Etter hans mening burde eks-politimannen vært tiltalt for drap.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Det plager meg, sier Mellingen og fortsetter: Den tiltalen som nå blir behandlet i retten, er ikke det saken dreier seg om.

Mellingen tror ikke han tråkker over grensene som er skissert i Vær Varsom Plakaten. Han mener heller ikke han driver med forhåndsdømming av den tiltalte og han begrunner sin konklusjon slik.

– Det er kommet frem en rekke ting helt fra politimannen ble tatt i falsk forklaring og løgn, via det som har kommet frem i retten om forholdet mellom det to og hva vitner har observert den natten, sier Mellingen.

Heidi Ysen holder likevel på sitt. Hun trekker fram et eksempel fra en avis.

Der får en bror bruke hele forsiden til å mene at politimannen hadde drept hans søster. Det mener jeg avisene har et selvstendig ansvar til ikke å formidle, slår Ysen fast.

Må ikke bli aktør

Generalsekretær i Norsk Pressforbund, Kjersti Løken Stavrum, sier det er viktig at retten er åpen og pressen følger med. Det er to måter å dekke rettsaker på. Enten som reportasje eller i form av en kommentar.

– Det er tydelig at redaktøren bruker sin frihet til å ytre seg. Da er det viktig at han også åpner sidene for at andre skal kunne komme frem med sitt syn.

Hun legger til at det likevel kan være en fare for forhåndsdømming.

Løken Stavrum Kokkvold

– Pressen må passe seg, slik at den ikke referer skjevt og selv blir en aktør i rettsaker. Det sier Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Det er jo en reell fare. Derfor sier jeg at det er viktig at journalistene passer på å ikke sitte i retten å fortegne bildet. På den måten blir de en aktør. Det skal de ikke gjøre, slår generalsekretæren i Norsk Presseforbund fast.