NRK Meny
Normal

Bruker russisk logikk og vinner på hjemmebane

– Det som skjer i Ukraina og på Krim-halvøya er helt i tråd med russisk politikk. Putin ser på dette som sin bakgård og handler deretter, hevder utenrikspolitisk talsmann i Frp, Kristian Norheim fra Siljan.

Vladimir Putin, Sergej Shoigu, Anatolji Sidorov på øvelse

Vladimir Putin, Sergej Shoigu, Anatolji Sidorov på øvelse. Der virker hans logikk best, mener Kristian Norheim i Frp

Foto: Mikhail Klimentyev / Ap

Situasjonen på Krim-halvøya i Ukraina er fremdeles spent. Halvøya er utpekt som det mest eksplosive området i Ukraina, og rives og slites mellom Russland og Ukraina.

For første gang siden krisen på Krim snakket Russlands president Vladimir Putin i dag med pressen, der slo han fast at de foreløpig ikke vil bruke militærmakt i Ukraina. Men han sa også at revolusjonen i Ukraina var et militærkupp og Viktor Janukovitsj fortsatt er Ukrainas lovlig valgte president.

Les også:

– Dette er en veldig farlig situasjon, og den mest dramatiske siden den kalde krigen. Russland går nå militært inn i Ukraina og det gjør hele situasjonen svært spent, men vi får nå se hvordan det går.

Kristian Norheim

Han har studert russisk og Øst-Europeisk politikk siden den kalde krigen tok slutt. Nå er Kristian Norheim utenrikspolitisk talsmann i Frp

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Kjenner Øst-Europeisk politikk godt

Det sier Kristian Nordheim fra Siljan og Telemark. Han er utenrikspolitisk talsmann i Frp og har studert statsvitenskap med fordypning i Russisk og Øst-Europeisk politikk.

– Jeg ble interessert etter berlinmurens fall. Øst-Europa er spennende og Russland spesielt interessant og derfor har jeg kanskje noen synspunkter som ikke har kommet godt nok fram.

– Hva tenker du på da?

– Jeg tenker at det som skjer nå dessverre er helt i tråd med russisk logikk. En logikk som er annerledes enn europeisk. Men Putin reagerer helt i tråd med den. Og dermed får han også styrket stjernen sin på hjemmebane.

– Hvordan ser Russland på dette her?

Gjør som i Georgia

– De har et litt annet forhold til interesseområdene sine enn Norge og andre land. De ser på Ukraina som sin bakgård og bruker militærmakt om nødvendig. Det gjorde de med suksess når det gjaldt Georgia. Nå vil Putin gjenta suksessen.

Norheim er ikke overrasket over det som skjer, men likevel skuffet. Han har fulgt utviklingen i Øst-Europa helt siden starten på nittitallet og hadde forhåpninger om utviklingen der. Nå er han bekymret.

– Russland har brutt folkeretten og vist manglende respekt for Ukrainas integritet, og små feilgrep kan gi fatale konsekvenser.

Målet er klart

Han er overhodet ikke i tvil om hva Russland vil oppnå.

Russiske soldater utenfor militærbasen i Perelvanoye

Russiske soldater utenfor militærbasen i Perelvanoye. På den måten får Putin vist muskler, mener Norheim

Foto: Darko Vojinovic / Ap

– De ønsker å vise makt, og at de har 20 000 soldater i området. Dessuten har de en stor marinebase der som de for enhver pris vil beholde. Det som er farlig er om det sprer seg østover i Ukraina.

Selv om Norge er et lite land er det viktig vi viser hva vi mener, samtidig som vi samordner vår politikk med Nato og EU, mener han

– Hva tror du kommer til å skje i løpet av de nærmest dagene?

– Det er en avgjørende tid nå, men jeg håper Putin har fått vist muskler og er fornøyd med det, avslutter Norheim.