NRK Meny
Normal

– Påska er et forstørrelsesglass

– Har du det bra i hverdagen, har du det bra i påska.
Sliter du i hverdagen, blir påska ekstra vanskelig.

Morten Tveten

Morten Tveten har veiledet folk på Mental Helses hjelpetelfon i 19 år. Påska er tøffere en hverdagen for folk med psykiske problemer.

Foto: Roald Marker / NRK

Det sier Morten Tveten. Han er veileder på Mentals Helses hjelpetelefon, og vet hva han snakker om. I 19 år har han tatt i mot telefoner fra folk som sliter med psykiske problemer.

Før påska setter inn vet han at det kommer til å ringe opp mot 1200 mennesker som trenger noen å snakke med.

– Mange ringer hit og får hjelp, for de vet at her kan man være anonym og snakke om akkurat det som plager dem. Vi har to ører og en munn og vi skal lytte dobbelt så mye som vi snakker, sier Tveten.

Saken fortsetter under bildet.

Mental Helse

Nina Halmrast, Morten Tveten og Kristin Vala er klar til å hjelpe folk i påska. Hjelpetelefonen er åpen døgnet rundt.

Foto: Roald Marker / NRK

Være medmenneske

Hva slags problemer er det folk vil ha hjelp til?

– Det er vanskelig å si. Alt mulig, svarer Tveten før han fortsetter: Vi skal først og fremst være medmenneske og lytte.

Det betyr ikke at man skal jatte med på alt. Tveten forteller at det der en fin balanse mellom å lytte og det å gi råd.

Vet du om du noen gang har reddet folk fra å avslutte livet?

– Nei, ikke konkret, men mange er takknemlig etter en samtale og noen ringer flere ganger for å få få nye råd eller bare å lette hjertet.

70 000 henvendelser

Tveten har jobbet på Mental Helses hjelpetelefon siden starten for 19 år siden og har tatt i mot nesten 70 000 henvendelser.

Greier du å la vær å ta med deg problemene med hjem?

– Nå går det lettere, men det er klart at noen samtaler sitter lenger i enn andre. Har jeg hatt en ekstra tung samtale kan jeg ta en prat med en av de andre her og lette hjertet. Ingen skal gå hjem fra vakt uten å ha snakket ut, sier han.

– God følelse

Mental Helses hjelpetelefon er åpen døgnet rundt i hele påska. Folk kan ringe hit når de har behov for hjelp uansett tid på døgnet.

Blir det ikke en tung påske for dere som sitter på hjelpetelefonen?

– Nei, tvert i mot. Jeg vet at jeg er til nytte og det gir meg en god følelse å kunne hjelpe andre, sier Morten Tveten.

Så ringer det på en av linjene og han går inn på avlukket for å snakke med nok en person som trenger noen som har tid til å lytte.

 • Bilskiltet stjålet i Oslo i natt

  Bilskiltet på fluktbilen som ble brukt, etter at to menn forsøkte å slå inn døra med en øks hos Urmaker Saastad i Porsgrunn tidligere i dag, ble stjålet i Oslo i natt. Det melder Varden. Det er fortatt ingen som er siktet for forholdet.

 • Tyver knuste vindu og stjal sølvtøy

  Politiet melder om et innbrudd i Skien. Tyvene knuste et vindu og tok seg inn i boligen. Innbruddet skjedde i Gregorius Dagssons gate.

  Laster Twitter-innhold
 • Tre biler har kollidert i Vinje

  Åtte personer skal være involvert etter at tre biler kolliderte i Vinje sentrum. Ingen av personene involvert har fått alvorlige skader, melder politiet. Bilene har fått større materiell skade.

 • Mistenkt for kjøring i ruspåvirket

  Politiet stoppet en bil Langangen sentrum etter de hadde fått flere meldinger om at bilen kjørte vinglete på veien. Politihelikopteret observerte bilen ved Moheim i Porsgrunn. Patruljen tok igjen bilen på gamle E18 og stanset bilen i Langangen sentrum.