Normal

– NRK driver med søppeljournalistikk

Stortingsrepresentant for FrP i Telemark, Bård Hoksrud er rasende på NRK. Grunnen er flere reportasjer i Dagsrevyen der FrP blir sammenlignet med høyreekstreme andre steder i Europa.

Bård Hoksrud

Bård Hoksrud mener NRK ikke lar dem komme til når de sammenligner partiet med høyreekstreme.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Mandag sa den norsk-franske presidentkandidaten i Frankrike, Eva Joly at Fremskrittspartiet tilhører et høyreekstremt miljø som inspirerer personer som massedrapsmannen Anders Behring Breivik.

I forrige uke gjorde den tyske professoren Hajo Funke en lignende sammenligning. Hoksrud mener innslagene aldri burde vært sendt på NRK.

De har klart å henge ut Fremskrittspartiet med grupperinger som er langt ut på høyresiden. Bildene skaper noen assosiasjoner, og det er ikke veldig lenge siden 22.juli. Det setter i gang følelser, og jeg synes at NRK på denne måten prøver å stigmatisere FrP.

Prøver å sette FrP i bås

Hoksrud reagerer på at NRK nok en gang sendte et innslag i Dagsrevyen mandag som de ikke fikk mulighet til å kommentere.

– I går kom det et nytt angrep hvor nye personer blir trukket inn, for å sette Fremskrittspartiet i bås med grupperinger vi er langt unna. NRK vet at Fremskrittspartiet ikke har noe som helst å gjøre med disse grupperingene, tordner Hoksrud.

Men er ikke mennesker som Eva Joly og Hajo Funke kvalifisert til å mene noe om dette?

– Ytringsfrihet er viktig, men jeg forventer at NRK også tillater at Fremskrittspartiet får slippe til. Dette er ren kampanjejournalistikk.

– Driver med søppeljournalistikk

Bård Hoksrud mener NRK ikke gir FrP tilsvar i reportasjene.

Her driver NRK med ren søppeljournalistikk i måten de fremstiller Fremskrittspartiet på.

Nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård sier han ikke vil gå inn i en diskusjon om begrepene og anklagene mot NRKs journalistikk. Likevel innrømmer han at mandagens innslag i Dagsrevyen ikke var heldig.

– Det var et innslag som ikke var spesielt godt, og det var feil vinklet. Derfor burde det heller ikke vært sendt.

Bjøntegård sier han tar selvkritikk for at innslaget i det hele tatt kom på lufta.

– Jeg synes at vi var alt for ukritiske mot dem som i innslaget kritiserte FrP, og sånn sett var det et innslag jeg helst hadde sett ikke var sendt, sier han til NRK.no.

Liten sans for billedleggingen

Hoksrud kritiserer NRK for å billedlegge reportasjene med marsjerende nazister. Hva tenker du om det?

– Det har jeg egentlig ikke noe sans for. Jeg ser forskjellen på FrP og høyreekstreme organisasjoner nedover i Europa. Der gir jeg også Hoksrud rett, men det er jo ytringsfrihet. Noen ganger kommer det ytringer som ikke vi heller har kontroll over, som i direkteinnslag for eksempel, sier Bjøntegård.

Han sier at NRK fremover kommer til å være mer bevisst på hva de bringer videre.

– I forhold til den valgkampen vi nå holder på med må vi være bevisst på hva vi bringer videre av ekstreme meninger. Det er en bevissthet vi nå kanskje kommer til å høyne nå fremover mot valget.