NRK Meny
Normal

– Noen år til kommuneendring skjer

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier til NRK at det vil ta enda noen år før kommunegrensene faktisk vil endres.

 Jan Tore Sanner

Det er 50 år siden forrige kommunereform i Norge. Nå er det på tide med en ny, mener statsråd Jan Tore Sanner.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Nå skal kommunene starte opp diskusjonene denne høsten, og så legger vi til grunn at det skal gjøres vedtak i kommunene fra sommeren 2015 til sommeren 2016. Så vil det gå enda noen år før kommunegrensene endres, sier Sanner til spørsmålet om når kommunene i Telemark får nye grenser.

– På tide å se fremover

Sanner er i dag på besøk i Telemark, et fylke han har hatt gleden av å reise på kryss og tvers i i mange år, men nå er på sitt første besøk hos som minister.

Han besøker blant annet gründere og folk fra næringslivet på Klosterøya i Skien, og skal en tur på Telemarkskanalen. I kveld avrundes programmet med møte om kommunereformen.

– Det er 50 år siden Norge sist gjennomførte en kommunereform, og det er nå på tide å se fremover, sier Sanner.

Opplever positiv holdning

– I Norge har den minste kommunen 211 innbyggere (Utsira). Den største har 630.000 innbyggere, så det er et stort spenn. Nå er det viktig at kommunene, ordførerne, politikerne og innbyggerne diskuterer hvilke utfordringer de står overfor i det kommende tiåret, sier kommunal- og moderniseringsministeren.

NHO i Telemark har sagt at behovet for kommunereform er overmodent. Alle ordførerne i grenlandssamarbeidet er klare for å utrede sammenslåing. Dessuten virker det som om stadig flere lokalpolitikere er på «gli».

– Jeg opplever at det er en positiv holdning, hvor diskusjonen både handler om hvordan man kan sikre innbyggerne bedre og hvordan man kan sikre næringsutvikling og vekst som gir nye arbeidsplasser.

Diskusjon før konklusjon

Ordføreren i Fyresdal er en av dem som hittil har sagt tvert nei til sammenslåing. Fyresdal har stort areal og få folk, med 1300 mennesker fordelt på 1300 km2. Her blir det lange avstander fra folk til kommunesenter.

– Det er viktig at alle kommuner tar diskusjonen. Samtidig mener vi at kommunereformen må ta hensyn til Norges geografi, og vi vet at det er en del kommuner - blant annet i Telemark - som har et stort areal. Men først tar vi diskusjonen, og så konkluderer vi senere, sier Sanner.

 • Dømt for nettovergrep

  Ein 26 år gamal mann er dømt til femten og eit halvt års fengsel for nettovergrep mot 49 jenter. Ifølgje TA skal fire av jentene vera frå Telemark. Mannen er òg dømt til å betale 2,4 millionar kroner i erstatning til 21 ofre.

 • Kvinne til sjekk hjå legevakt

  To personar er involverte i trafikkulykka i Drangedal. Ingen er alvorleg skadd. Ei kvinne er køyrd til sjekk etter at ho fekk smerter i nakken.

 • Slo seg inn og truet med øks

  Politiet gikk til væpnet aksjon på Skotfoss i Skien etter at en mann slo seg inn i en leilighet og truet en annen person med øks. En 42 år gammel mann fra Skien er pågrepet og vil bli avhørt.

  Knust rute på Skotfoss
  Foto: Rolf Christian Hatling / NRK
 • Overraska med gullplate på direkten

  Folkrock-bandet Byting frå Midt-Telemark vart overraska med gullplate direkte på Telemarksendinga fredag ettermiddag. Bandet får gullplate for to millionar nedlastingar av låten «Norske Rednecks».

  Gullplate til Byting
  Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK