Normal

– Moderne snøanlegg vil holde liv i alpinanleggene

SILJAN (NRK): De flere hundre skianleggene i Norge går en lys fremtid i møte, mener Alpinanleggenes landsforening. – Vi glemmer at det fantes flere grønne vintre i gamle dager også.

Snøkanon på Stokke.

MODERNE: Snøkanoner holder liv i mange skibakker rundt omkring i Norge.

Foto: Yngve Tørrestad

Over 200 skianlegg er tilknytta den landsomfattende foreninga, men totalt regner de det med at det finnes 215 alpinanlegg i Norge med én eller flere skiheiser.

  • Sjekk om ditt skianlegg er åpent her

Mange tror klimaet og mildere vintre vil ta knekken på skisentrene, men det tror ikke bransjen selv. De minner oss på at det fantes flere grønne vintre i «gamle dager» også.

– Snøanleggene blir stadig mer moderne. De trenger ikke snø, bare kuldegrader, for å forberede skibakkene for sesongen. Vi mener alpinanleggene går en lys fremtid i møte, sier generalsekretær Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes landsforening til NRK.

Sønnen har flyttet inn i skibakken

Kjell Sølverød

Siljan-ordfører Kjell Sølverød forteller at sønnen hans bor i skisenteret under snøproduksjonen.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Siljan-ordfører Kjell Sølverød (Sp) sier deres lille skianlegg har holdt ut mot alle odds, gjennom flere tiår.

– Sønnen min driver Siljan skisenter nå. Han sover i heisbua under snøproduksjonen før sesongstart, så idealismen står sterkt.

– Jeg tror flere vil slå ring om de mindre skisentrene. Jeg håper i hvert fall at innbyggerne setter pris på tilbudet, sier Sølverød.

Kjøpte heiskort for én milliard

Clausen sier at de 20 største skisentrene i landet står for 80 prosent av omsetninga per år. Dermed finnes det mange små skisentre som klamrer seg fast år etter år.

– Knallhard jobbing og sterk dugnadsånd ligger bak. Vi tror også det blir mer populært å ta med familien ut i naturen.

– Er ikke dere nødt til å være positive?

– Vi ønsker å være positive, men mye taler for at vi har rett i å være optimister. I fjor hadde vi rekordomsetning på heiskort. Folk kjøpte heiskort for én milliard kroner i «våre» skianlegg.

Snøkanon

Mange skianlegg investerer stort i snøkanoner.

Foto: Rubina Butt / NRK