NRK Meny
Normal

– Menn dropper redningsvest fordi de vil bli brune

82 prosent av alle dem som omkom ved bruk av fritidsbåt i fjor brukte ikke redningsvest. Alle de omkomne var menn.

Frode Pedersen

Frode Pedersen i Redningsselskapet kaster ut en brannfakkel når han hevder at menn ikke bruker vest fordi de vil bli brune.

Foto: Redningsselskapet

Det viser en statistikk som Statistisk sentralbyrå publiserte i dag. Tallene viser at i hele fjor var det 34 dødsulykker ved bruk av fritidsbåt. 27 av dem som druknet brukte ikke redningsvest, og alle var menn.

– Vesten i seg selv unngår ikke at det skjer ulykker på sjøen, men vi kan jo ikke få sagt mange nok ganger hvor viktig det er å ha den på seg når ulykken skjer, sier informasjonsansvarlig i Redningsselskapet, Ove Pedersen.

– Ulykker kunne vært unngått

Frode Pedersen i Redningsselskapet mener halvparten av fjorårets ulykker kunne vært unngått dersom vest hadde blitt brukt.

– Hittil i år har vi reddet like mange som vi gjorde i hele fjor. På samme tid i fjor hadde vi reddet en person, i år har vi reddet 11. Det sier jo litt om aktiviteten på sjøen, sier Pedersen.

– Menn vil bli brune

Pedersen sier de tilbakemeldingene de får når de spør menn om hvorfor de er dårligere enn kvinner til å bruke vest, at det handler mye om forfengelighet.

– Det er veldig mange menn som er opptatt av at de skal bli brune, og det blir de ikke om de har på seg redningsvest. Det er også en del menn som har en sterk trang til å føle frihet, og at de føler større frihet når de ikke har på vesten. Dette synes jeg er en tullete argumentasjon. Dette handler om å gjøre det tryggere for seg selv, familie og redningsmannskaper, sier han.

Han mener at menn ved å ta på seg vest viser viktige signaler.

– Da viser de at de er menn som tar ansvar, og som tar sikkerheten på alvor. Det liker damer, og det liker barn.

Hvorfor bruker ikke du redningsvest? Diskuter nederst i artikkelen.

Omkomne ved bruk av fritidsbåt siste fem år

 

Mann

Kvinne

Barn 0-16 år

2009

28

1

2

2010

28

4

1

2011

26

5

1

2012

30

1

0

2013

32

2

0

Mener et påbud må til

Redningsselskapet mener at det må et vestpåbud til for at menn og andre skal ta på seg vesten når de er ute på sjøen.

– Det håper vi politikerne skal komme frem til etter hvert. Vi har drevet forebyggende arbeid i mange år. Likevel sliter vi fortsatt med den sta gruppen av menn i alderen 40–70 år, sier Pedersen.