NRK Meny
Normal

– Lovbruddene viser at sykehusene trenger mer penger

– Regjeringen følger ikke opp egne lovnader, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Terje Aasland.

En lege går i en sykehuskorridor

BEKYMRET: Situasjonen ved Sykehuset Telemark er et uttrykk for at sykehusene trenger mer penger, mener tillitsvalgt for legene, Thor Severinsen og Arbeiderpartiets stortingsrepresentant, Terje Aasland.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Aasland sier at lovbruddene ved Sykehuset Telemark viser at det må mer penger inn i helsesektoren for å få et bedre og tryggere tilbud til pasienter.

En rapport fra Fylkesmannen kritiserer sykehuset for uforsvarlig høyt pasientbelegg og for lav bemanning.

Terje Aasland

Terje Aasland, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Telemark sier at regjeringen har brutt løfter om mer penger til helsesektoren.

Foto: Thor Øistein Eriksen

– Regjeringen lovet 12 milliarder kroner mer inn i helsesektoren, og de ligger langt etter i den opptrappingsplanen som de lovet i forbindelse med stortingsvalget, sier Terje Aasland fra Arbeiderpartiet.

Aasland mener det nå er grunn til å se på rammebetingelsene for sykehusene.

– Det er store utfordringer her. Lovbrudd skal ikke forekomme. Vi foreslår mer penger i våre alternative statsbudsjett. Regjeringen følger ikke opp.

Frp: – Ap må huske egen historie

Frps helsepolitiker Bård Hoksrud avviser kritikken, og sender ballen rett tilbake til Terje Aasland og Arbeiderpartiet.

– Vi har bevilga mer til sykehusene på tre år enn Arbeiderpartiet gjorde på åtte år. Likevel er jeg enig i at det må mer penger inn i sykehus-Norge.

– Bør ikke dere bevilge mer penger etter lovbruddene som er avdekket i det siste?

– Det som har skjedd er kjempealvorlig, men jeg vet også at Sykehuset Telemark har satt i gang tiltak for at lignende ikke skal skje igjen.

Bård Hoksrud (Frp)

Frps Bård Hoksrud ber Terje Aasland huske på sin egen historie i regjering. Han mener Frp har bevilget mye mer til sykehusene etter Ap.

Foto: Thomas Wiborg / NRK

– Vi har effektivisert i en årrekke

Tillitsvalgt for legene ved Sykehuset Telemark, Thor Severinsen er glad for at den kritiske rapporten kan føre til bedre og sikrere pasientbehandling. Han mener hendelsene ved sykehuset er et uttrykk for at sykehusene får for lite penger.

– Økonomisk er dette en hengemyr for oss. Tiltakene vi nå gjør for å rette opp koster, og gjør at vi får problemer med økonomien, sier Severinsen, som også er styremedlem i Sykehuset Telemark.

Sykehuset har gjort mye for å møte kravene fra Fylkesmannen og jobber videre med tiltak. Blant annet har sykehuset økt antallet senger og antall ansatte ved noen av sengepostene der situasjonen var kritisk.

Thor Severinsen

Tillitsvalgt for legene ved Sykehuset Telemark, Thor Severinsen er bekymret for sykehusets økonomi.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Ingen kan vise til at vi kan drifte vesentlig gunstigere, vi har effektivisert i en årrekke, sier Severinsen.

Sykehusdirektør Bess Frøyshov ønsket ikke å kommentere denne saken. Hun har tidligere svart at sykehuset skal gå igjennom rapporten og tar den på alvor.

Stort press på helsevesenet

Fylkeslege i Telemark, Steinar Aase peker også på økonomiske utfordringer.

– Det er stort press på helsevesenet med betydelig ønske om å oppnå mest mulig helsehjelp per krone. Selv om dette er forståelig, og i seg selv bare rimelig, kan det åpne for utstrakt uforsvarlig behandling, heter det i rapporten.

Rapporten viser til tiltak den danske regjeringen har gjort om en såkalt akuttpakke, som tar til sikte på å få bukt med overbelegget på danske sykehus.

 • Hund som beit treåring blir avliva

  Eigarane av hunden som beit ein treåring i Skien har fått førehandsvarsel om at hunden blir avliva. Politiadvokat Christian Ytterbø i Sør-Øst politidistrikt seier til TA at vilkåra i paragraf 18 i hundelova for å fatte vedtak om avliving er oppfylt.

  Ulvehund
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Kan bli overkøyrt av staten

  Fylkesordførar Sven Tore Løkslid (Ap) er redd Vestfold og Telemark kan bli overkøyrt av staten dersom dei ikkje blir einige på det felles fylkestingsmøte i Tønsberg i dag. Også Gunn Marit Helgesen (H) meiner fylka har mest å vinne på å bli samde.

  Sven Tore Løkslid
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Vinje-senteret får pengar

  Nynorsk kultursentrum gler seg over pengar til innhald i Vinje-senteret for dikting og journalistikk. – Det er eit nytt stort steg for oss, seier Ottar Grepstad i Nynorsk kultursentrum etter at Stortinget no løyver 1,6 millionar til Vinje-senteret.

 • Erkjenner straffskuld for likskjending

  Dottera til Kari Grønnestad, som blei drepen i 2015, erkjenner straffskuld for likskjending. Kvinna har tidlegare vore siktet for drapet på mora. I august i år blei dottera og sambuaren tiltalt for likskjending, skriv TA.

  Søk etter død kvinne i Skienselva
  Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK